Yiğitefe Şahin
Köşe Yazarı
Yiğitefe Şahin
 

2035’in süper gücü robotlar

Bir habere rast geldim. Haberde 5G çalışmaları başlamadan 6G çalışmalarının başladığı yazıyordu. İlgili şirket; 2025 yılında teknolojiyi ve robotları herkesin kullanabileceğini söyleyerek, 2035 yılında ise dünyadaki teknolojik ajan, robot sayısının insan sayısını geçeceğini söylüyor. Geleceği yapay zekâya teslim edeceklerini resmen itiraf ediyorlar.  Birde altına şunu geçmişler; ‘robotlar tüm insanlara hizmet edebilmeli, o yüzden çok çalışıyoruz’ yahu böyle bir şey olabilir mi? Robotları insanlara hizmet etsin diye mi geliştiriyorsunuz, yoksa insanların size hizmet etmesini istediğiniz için robotları kullanıyorsunuz? Hatırlarsanız bundan birkaç yıl önce tasarlanan iki robot, kendi arasında hiç bilinmeyen ve insanlar için bir anlamı olmayan sözcüklerle birbiriyle iletişime geçiyordu. O da bir projeydi ki, insanlara robotların neler yapabileceğini gösterdiler. Robotlar artık çok yayılmaya başladığı için her geçen gün insanlardan bir şey öğreniyor. Örneğin; ‘ben robot değilim’ testlerinde sizlere hangisinde bisiklet var hangisinde trafik ışığı var diye soruyor ve sizin cevabınız neticesinde o bilgiyi yapay zekâ öğrenmiş oluyor ve zamanla cisimleri tanıyor. Bunu trafikte sürücüsüz araba için yapacaklarını ve toplu taşıma araçlarının yerini alacağını söylüyorlar. Bu konu hakkında düşünmek lazım, hemen yalanlamak olmaz. Ama dediğim gibi, robotları hayatımızın her yerine sokarak her geçen gün bizlerden bir şey öğrenmesini ve yapay zekâyı diğer insanlardan daha üstün kılmayı istiyorlar. Bu şekilde önce robotların sonra da ilgili kişilerin kölesi olacaklar muhtemelen. Çünkü bu tehlikeli robotları geliştiren kişi veya firmalar, bu robotlara bir zayıf nokta veya uzaktan kapatma tuşu ekleyecektir. Ancak bunu sadece onlar bilecek. Robotlarda acı hissetme, ölme, acıkma, uyuma, yorulma gibi temel şeyler olmadığı için olası bir insan robot savaşında, insanların kazanma ihtimalini düşünmüyorum bile. 2035’te robotların, küreselcilere dünyayı işgal etmeleri konusunda yardım edeceğini resmen itiraf ediyorlar. Ama bunu üstü kapalı şekilde yaptıkları için çoğu insan anlamıyor, anlasa bile inanmak istemiyor. 6G yapmak için kullanılacak olan baz istasyonu ve tellerin haddi hesabı yok. Her şeyi bir kenara bırakalım, inanılmaz bir çevre kirliliği… Robotların dünyayı ele geçirmesi ihtimali olmasa bile, bu insanların ortalama ömrünü 10-15 yıl geriye çekecek bir hava kirliliği demek. Böyle kuvvetli bir ağ sistemi için 200-300 metrede bir baz istasyonu gerekir. İnanılmaz bir alan kısıtlaması ve çevre kirliliği… İnsanların bazı şeyleri fark etmesi gerekiyor. Anlaması, öğrenmesi, görmesi gerekiyor. Her okuduğu küreselci karşıtı kişiyi yalanlarsa bu kişiler bırak 2035’i, 2025’e zor çıkar. 
Ekleme Tarihi: 17 Temmuz 2021 - Cumartesi
Yiğitefe Şahin

2035’in süper gücü robotlar

Bir habere rast geldim. Haberde 5G çalışmaları başlamadan 6G çalışmalarının başladığı yazıyordu. İlgili şirket; 2025 yılında teknolojiyi ve robotları herkesin kullanabileceğini söyleyerek, 2035 yılında ise dünyadaki teknolojik ajan, robot sayısının insan sayısını geçeceğini söylüyor. Geleceği yapay zekâya teslim edeceklerini resmen itiraf ediyorlar.  Birde altına şunu geçmişler; ‘robotlar tüm insanlara hizmet edebilmeli, o yüzden çok çalışıyoruz’ yahu böyle bir şey olabilir mi? Robotları insanlara hizmet etsin diye mi geliştiriyorsunuz, yoksa insanların size hizmet etmesini istediğiniz için robotları kullanıyorsunuz? Hatırlarsanız bundan birkaç yıl önce tasarlanan iki robot, kendi arasında hiç bilinmeyen ve insanlar için bir anlamı olmayan sözcüklerle birbiriyle iletişime geçiyordu. O da bir projeydi ki, insanlara robotların neler yapabileceğini gösterdiler.

Robotlar artık çok yayılmaya başladığı için her geçen gün insanlardan bir şey öğreniyor. Örneğin; ‘ben robot değilim’ testlerinde sizlere hangisinde bisiklet var hangisinde trafik ışığı var diye soruyor ve sizin cevabınız neticesinde o bilgiyi yapay zekâ öğrenmiş oluyor ve zamanla cisimleri tanıyor. Bunu trafikte sürücüsüz araba için yapacaklarını ve toplu taşıma araçlarının yerini alacağını söylüyorlar. Bu konu hakkında düşünmek lazım, hemen yalanlamak olmaz. Ama dediğim gibi, robotları hayatımızın her yerine sokarak her geçen gün bizlerden bir şey öğrenmesini ve yapay zekâyı diğer insanlardan daha üstün kılmayı istiyorlar. Bu şekilde önce robotların sonra da ilgili kişilerin kölesi olacaklar muhtemelen. Çünkü bu tehlikeli robotları geliştiren kişi veya firmalar, bu robotlara bir zayıf nokta veya uzaktan kapatma tuşu ekleyecektir. Ancak bunu sadece onlar bilecek. Robotlarda acı hissetme, ölme, acıkma, uyuma, yorulma gibi temel şeyler olmadığı için olası bir insan robot savaşında, insanların kazanma ihtimalini düşünmüyorum bile. 2035’te robotların, küreselcilere dünyayı işgal etmeleri konusunda yardım edeceğini resmen itiraf ediyorlar. Ama bunu üstü kapalı şekilde yaptıkları için çoğu insan anlamıyor, anlasa bile inanmak istemiyor.

6G yapmak için kullanılacak olan baz istasyonu ve tellerin haddi hesabı yok. Her şeyi bir kenara bırakalım, inanılmaz bir çevre kirliliği… Robotların dünyayı ele geçirmesi ihtimali olmasa bile, bu insanların ortalama ömrünü 10-15 yıl geriye çekecek bir hava kirliliği demek. Böyle kuvvetli bir ağ sistemi için 200-300 metrede bir baz istasyonu gerekir. İnanılmaz bir alan kısıtlaması ve çevre kirliliği… İnsanların bazı şeyleri fark etmesi gerekiyor. Anlaması, öğrenmesi, görmesi gerekiyor. Her okuduğu küreselci karşıtı kişiyi yalanlarsa bu kişiler bırak 2035’i, 2025’e zor çıkar. 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.