Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

MÜZİK EVRENSELDİR/ŞARKILARIN DİLİ

Araştırmaya göre duygusal şarkılar kalpte, isyankar şarkılar kafada hissediliyor. Orhan Gencebay ‘’Batsın Bu Dünya’’, ’’Bir Teselli Ver’’ derken kafaya, Emel Sayın ‘’Mavi Boncuk’’ şarkısını söylerken kalplere sesleniyor. Emel Sayın, yıllardır ‘’kalplerin kraliçesi’’ olarak hayranlarında ‘’meltem esintileri’’ yaratıyor. ‘’Yarattığın mecnuna bir teselli ver, tertemiz aşkımı bana geri ver’’ İsyan, öfke, acı, yalvarış yakarış; tüm bu duyguları ‘’Arabeskin Kralı’’ Orhan Gencebay’ın unutulmaz şarkısında hissediyoruz.  Aynı duygular ‘’Orhan Baba’’nın efsanevi ‘’Batsın Bu Dünya’’ şarkısında da dile geliyor. Ya 2013’te kaybettiğimiz Müslüm Gürses’in şarkılarına ne demeli? Müslim Baba’nın isyankar hayranları bazı şarkılarında yerinde duramazken, ’’Tanrı istemezse insan ölmezmiş’’ şarkısında derin bir kabulleniş içerisine giriyor. Türk Sanat Müziği’nin ‘’taşsız kraliçesi’’ Emel Sayın’da ‘’Mavi Boncuk’’tan tutun ‘’Feride’ye kadar birçok şarkısında duyguları dalgalandırıyor. Peki biz bu karmaşık duyguları vücudumuzun neresinde hissediyoruz? Bilimsel çalışmalar yapan Finlandiya’daki Türkü Pet Merkezi cevabı buldu. Avrupa, Amerika ve Çin’den 2 bin katılımcıyla yapılan araştırmaya göre, isyankar şarkılar kafada hissediliyor. Bu şarkılar aynı zamanda insanın dünyaya karşı sinirlerinin ayaklanmasına da neden oluyor. Hüzünlü şarkılar kalpte ve mide de hareketlenme yaratırken, ‘’Kadifenin Kesesi’’ gibi hareketli, neşeli ve çiftetelli oynatan şarkıların ise kafada ve ayaklarda hissedildiği belirlendi. Finlandiyalı uzmanların araştırmasından şu sonuçlar da çıktı: Müziğin uyandırdığı duygular, dünyadaki tüm insanlarda aynı. Müziğin vücut üzerindeki etkisi evrenseldir. Bulgular, müziğin bir sosyalleşme aracı olarak doğduğunu gösteriyor. Şarkılar, insanın evrimi sırasında, bedenleri ve duyguları senkronize ederek sosyal etkileşimi sağlamış olabilir. Müzikten kaynaklanan duygular, kültürden ve öğrenmeden bağımsız olarak kalıtsal biyolojik mekanizmalara dayanıyor. İster aşk, ister dans şarkısı olsun, farklı ülkelerdeki insanlarda aynı duygular oluşuyor.
Ekleme Tarihi: 03 Mayıs 2024 - Cuma
Erol KÜÇÜK

MÜZİK EVRENSELDİR/ŞARKILARIN DİLİ

Araştırmaya göre duygusal şarkılar kalpte, isyankar şarkılar kafada hissediliyor. Orhan Gencebay ‘’Batsın Bu Dünya’’, ’’Bir Teselli Ver’’ derken kafaya, Emel Sayın ‘’Mavi Boncuk’’ şarkısını söylerken kalplere sesleniyor. Emel Sayın, yıllardır ‘’kalplerin kraliçesi’’ olarak hayranlarında ‘’meltem esintileri’’ yaratıyor.

‘’Yarattığın mecnuna bir teselli ver, tertemiz aşkımı bana geri ver’’ İsyan, öfke, acı, yalvarış yakarış; tüm bu duyguları ‘’Arabeskin Kralı’’ Orhan Gencebay’ın unutulmaz şarkısında hissediyoruz.  Aynı duygular ‘’Orhan Baba’’nın efsanevi ‘’Batsın Bu Dünya’’ şarkısında da dile geliyor. Ya 2013’te kaybettiğimiz Müslüm Gürses’in şarkılarına ne demeli? Müslim Baba’nın isyankar hayranları bazı şarkılarında yerinde duramazken, ’’Tanrı istemezse insan ölmezmiş’’ şarkısında derin bir kabulleniş içerisine giriyor. Türk Sanat Müziği’nin ‘’taşsız kraliçesi’’ Emel Sayın’da ‘’Mavi Boncuk’’tan tutun ‘’Feride’ye kadar birçok şarkısında duyguları dalgalandırıyor.

Peki biz bu karmaşık duyguları vücudumuzun neresinde hissediyoruz? Bilimsel çalışmalar yapan Finlandiya’daki Türkü Pet Merkezi cevabı buldu. Avrupa, Amerika ve Çin’den 2 bin katılımcıyla yapılan araştırmaya göre, isyankar şarkılar kafada hissediliyor. Bu şarkılar aynı zamanda insanın dünyaya karşı sinirlerinin ayaklanmasına da neden oluyor. Hüzünlü şarkılar kalpte ve mide de hareketlenme yaratırken, ‘’Kadifenin Kesesi’’ gibi hareketli, neşeli ve çiftetelli oynatan şarkıların ise kafada ve ayaklarda hissedildiği belirlendi. Finlandiyalı uzmanların araştırmasından şu sonuçlar da çıktı: Müziğin uyandırdığı duygular, dünyadaki tüm insanlarda aynı. Müziğin vücut üzerindeki etkisi evrenseldir. Bulgular, müziğin bir sosyalleşme aracı olarak doğduğunu gösteriyor. Şarkılar, insanın evrimi sırasında, bedenleri ve duyguları senkronize ederek sosyal etkileşimi sağlamış olabilir. Müzikten kaynaklanan duygular, kültürden ve öğrenmeden bağımsız olarak kalıtsal biyolojik mekanizmalara dayanıyor. İster aşk, ister dans şarkısı olsun, farklı ülkelerdeki insanlarda aynı duygular oluşuyor.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.