Seçil Yılmaz
Köşe Yazarı
Seçil Yılmaz
 

BAŞIBOŞ KÖPEKLERE ÖNLEM ALINMALI

Bu ara haberlerde ve gündemimizde olan bir konu kuduz konusu hatta küçük bir çocuğun ölümüne sebebiyet verdi. Peki bu kuduz vakalarının artması kimin suçu? Artık sokakta başıboş dolaşan her köpekten kaçar uzaklaşır olduk. Kuduz vakalarının sorumlusu belediyelerdir. Eğer kuduz vakası olan ilçelerde ve illerde bunların önceden önlemleri alınsaydı bunun sonucu da bu olmazdı.  Belediyeler başıboş köpekleri tektek aşılayarak bu önlemi almalıdır. Bunun başka bir çözümü yok. Peki ama kuduz nedir? Kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen, zoonoz viral bir hastalıktır. Bu viral hastalık, insanlar da dâhil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkiler. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında kuduz hemen hemen her zaman, hem hayvanlar hem insanlar için ölümcüldür. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kuduz hastalığını dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olarak kabul etmektedir. Kuduz virüsü, enfeksiyona maruz kalmış hayvanın tükürüğü ile yakın temas, ısırığı, çiziği ve tahrip olmuş cilt/mukoza zarını yalaması yoluyla hayvanlardan başka hayvanlara veya insanlara bulaşır. Köpekler, virüsün en yaygın kaynağıdır ve tüm insan kuduz ölümlerinin % 95’inden fazlasından sorumludur. Kuduz, doğru aşılama ve bilinçlendirme programları ile % 100 önlenebilir. Kuduzla mücadele etmenin yolları: - Köpek ve vahşi hayvanların toplu aşılanması yoluyla kaynaktaki enfeksiyonun azaltılması veya ortadan kaldırılması, - İnsanlarla temasta olan evcil hayvanların ve yüksek riske maruz kalan çiftlik hayvanlarının aşılanması, - İnsanlarda aşılama ve anti-rabies immunoglobulin uygulaması ile kuduzun önlenmesi ve tedavisi, Evcil hayvan sahipleri ve veteriner hekimler, hayvanların aşılandığından emin olarak kuduza karşı küresel mücadelede kilit rol oynarlar. Bu benim görüşüm biz insanların da her sene hem kuduz hem de tetanoz aşılarını yaptırmamiz zorunlu hale getirilmelidir. Çünkü nerde ne zaman bu tehlikelerle başbaşa geleceğimiz hiç bilinmez.  
Ekleme Tarihi: 18 Kasım 2022 - Cuma
Seçil Yılmaz

BAŞIBOŞ KÖPEKLERE ÖNLEM ALINMALI

Bu ara haberlerde ve gündemimizde olan bir konu kuduz konusu hatta küçük bir çocuğun ölümüne sebebiyet verdi. Peki bu kuduz vakalarının artması kimin suçu?


Artık sokakta başıboş dolaşan her köpekten kaçar uzaklaşır olduk. Kuduz vakalarının sorumlusu belediyelerdir. Eğer kuduz vakası olan ilçelerde ve illerde bunların önceden önlemleri alınsaydı bunun sonucu da bu olmazdı.  Belediyeler başıboş köpekleri tektek aşılayarak bu önlemi almalıdır. Bunun başka bir çözümü yok. Peki ama kuduz nedir?
Kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülen, zoonoz viral bir hastalıktır. Bu viral hastalık, insanlar da dâhil olmak üzere tüm memelilerin merkezi sinir sistemini etkiler. Hastalığın belirtileri ortaya çıktığında kuduz hemen hemen her zaman, hem hayvanlar hem insanlar için ölümcüldür.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kuduz hastalığını dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olarak kabul etmektedir. Kuduz virüsü, enfeksiyona maruz kalmış hayvanın tükürüğü ile yakın temas, ısırığı, çiziği ve tahrip olmuş cilt/mukoza zarını yalaması yoluyla hayvanlardan başka hayvanlara veya insanlara bulaşır. Köpekler, virüsün en yaygın kaynağıdır ve tüm insan kuduz ölümlerinin % 95’inden fazlasından sorumludur. Kuduz, doğru aşılama ve bilinçlendirme programları ile % 100 önlenebilir.

Kuduzla mücadele etmenin yolları:
- Köpek ve vahşi hayvanların toplu aşılanması yoluyla kaynaktaki enfeksiyonun azaltılması veya ortadan kaldırılması,
- İnsanlarla temasta olan evcil hayvanların ve yüksek riske maruz kalan çiftlik hayvanlarının aşılanması,
- İnsanlarda aşılama ve anti-rabies immunoglobulin uygulaması ile kuduzun önlenmesi ve tedavisi,
Evcil hayvan sahipleri ve veteriner hekimler, hayvanların aşılandığından emin olarak kuduza karşı küresel mücadelede kilit rol oynarlar. Bu benim görüşüm biz insanların da her sene hem kuduz hem de tetanoz aşılarını yaptırmamiz zorunlu hale getirilmelidir. Çünkü nerde ne zaman bu tehlikelerle başbaşa geleceğimiz hiç bilinmez.






 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.