‘Üretici tarımsal desteklerden umudunu kesti’

GÜNDEM 24.06.2021 - 17:15, Güncelleme: 24.06.2021 - 17:15 2682+ kez okundu.
 

‘Üretici tarımsal desteklerden umudunu kesti’

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Giresun Milletvekili Necati Tığlı 30 Haziran’da sona erecek Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) başvuran çiftçi sayısında her geçen yıl belirgin oranda azalmaya ilişkin ‘Üreticimiz devlet tarafından sağlanan destekleri yeterli görmüyor, üretim sürecinde yaşadığı sorunlara katkı sağlamadığını düşünüyor” diye yorumladı.
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından yapılan açıklamayı hatırlatarak, “Tarım sektörü ve tarımsal üretim açısından en büyük sorunumuz, yüksek girdi maliyetleridir. Buna karşın, çiftçinin bu maliyetler altında ezilmesinin önüne geçmek için önemli bir enstrüman niteliğindeki desteklerse yetersizdir. Üretim maliyetleri son on yılda on kat artarken aynı süre zarfında gübre, mazot v.s. desteği aynı kalmıştır. Yine fındık üreticisine alan bazlı destek 2012 yılında 150 TL, 2013 yılında 160 TL ve 2014 yılında 170 TL olarak gerçekleşmiştir. Daha vahimi aradan geçen 7 yılda ise herhangi bir artış yapılmadı. Bir de fındık taban fiyatı dahilinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üzerinden alım uygulamalarındaki aksaklıklar giderilmemiştir. Uluslararası şirketleri piyasanın belirleyici ana aktörü haline getiren fındık politikası ve uygulamaları karşısında üretici yalnız bırakılmıştır. Her yıl hatta her geçen ay girdi maliyetlerinde artışa bağlı olarak üretim maliyetleri yükselirken çoğu tarımsal üründe olduğu gibi fındıkta da üretim desteği ve teşvikleri artırılmamıştır. Bu durum üreticinin destekler için ÇKS başvuru yapma isteğinde, talebinde belirgin miktarda azalmaya sebep olmaktadır” diye konuştu. ‘ÇKS kaydının her yıl azalmasını iktidar memnuniyetle mi karşılıyor?’ Fındık üreticisinin ÇKS kaydına ilişkin verileri bir önergeyle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den isteyen Tığlı ‘Tarımsal üretime devam edildiği halde ÇKS yaptırmayan üretici sayısının kaç olduğunu ve ÇKS kaydı yaptırmak istediği halde yaptıramayan üreticilerin hangi nedenlerle sisteme dahil olamadığını” sordu. Tığlı, “Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre 2003 yılında 2 milyon 765 bin üreticinin ÇKS kaydı yaptırdığı, bu sayının 2010 yılında 2 milyon 318 bin’e düştüğü ve 2020 yılına gelindiğinde ise 2 milyon 111 bin’e kadar gerilediği, 2003 ile 2020 yılları arasında ÇKS kaydı yaptıran çiftçi sayısının yüzde 23.6 azaldığı görülmektedir” ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve Giresun Milletvekili Necati Tığlı 30 Haziran’da sona erecek Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) başvuran çiftçi sayısında her geçen yıl belirgin oranda azalmaya ilişkin ‘Üreticimiz devlet tarafından sağlanan destekleri yeterli görmüyor, üretim sürecinde yaşadığı sorunlara katkı sağlamadığını düşünüyor” diye yorumladı.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından yapılan açıklamayı hatırlatarak, “Tarım sektörü ve tarımsal üretim açısından en büyük sorunumuz, yüksek girdi maliyetleridir. Buna karşın, çiftçinin bu maliyetler altında ezilmesinin önüne geçmek için önemli bir enstrüman niteliğindeki desteklerse yetersizdir. Üretim maliyetleri son on yılda on kat artarken aynı süre zarfında gübre, mazot v.s. desteği aynı kalmıştır. Yine fındık üreticisine alan bazlı destek 2012 yılında 150 TL, 2013 yılında 160 TL ve 2014 yılında 170 TL olarak gerçekleşmiştir. Daha vahimi aradan geçen 7 yılda ise herhangi bir artış yapılmadı. Bir de fındık taban fiyatı dahilinde Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üzerinden alım uygulamalarındaki aksaklıklar giderilmemiştir. Uluslararası şirketleri piyasanın belirleyici ana aktörü haline getiren fındık politikası ve uygulamaları karşısında üretici yalnız bırakılmıştır. Her yıl hatta her geçen ay girdi maliyetlerinde artışa bağlı olarak üretim maliyetleri yükselirken çoğu tarımsal üründe olduğu gibi fındıkta da üretim desteği ve teşvikleri artırılmamıştır. Bu durum üreticinin destekler için ÇKS başvuru yapma isteğinde, talebinde belirgin miktarda azalmaya sebep olmaktadır” diye konuştu.

‘ÇKS kaydının her yıl azalmasını iktidar memnuniyetle mi karşılıyor?’

Fındık üreticisinin ÇKS kaydına ilişkin verileri bir önergeyle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den isteyen Tığlı ‘Tarımsal üretime devam edildiği halde ÇKS yaptırmayan üretici sayısının kaç olduğunu ve ÇKS kaydı yaptırmak istediği halde yaptıramayan üreticilerin hangi nedenlerle sisteme dahil olamadığını” sordu.

Tığlı, “Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre 2003 yılında 2 milyon 765 bin üreticinin ÇKS kaydı yaptırdığı, bu sayının 2010 yılında 2 milyon 318 bin’e düştüğü ve 2020 yılına gelindiğinde ise 2 milyon 111 bin’e kadar gerilediği, 2003 ile 2020 yılları arasında ÇKS kaydı yaptıran çiftçi sayısının yüzde 23.6 azaldığı görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.