Türkiye, dünyada en fazla çöp ithalatı yapan ülkelerden biri

DÜNYA 04.06.2021 - 09:10, Güncelleme: 04.06.2021 - 09:10 3063+ kez okundu.
 

Türkiye, dünyada en fazla çöp ithalatı yapan ülkelerden biri

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle dünyadaki ve Türkiye’deki atık sorununa değinen KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Enerji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Şerife Özkan Nesimioğlu, dünyada en fazla çöp ithalatı yapan ülkelerden birinin Türkiye olduğuna dikkati çekti. İSTANBUL (İGFA)- Son zamanlarda çevre örgütü Greenpeace'in, Türkiye’de plastik atık ithalatının son 15 yılda 173 kat arttığı ve geçen yıl Birleşik Krallık’taki plastik atıkların yaklaşık yüzde 40’ının Türkiye’ye ihraç edilerek, yasa dışı yollarla toplanıp yakıldığı yönündeki raporu gündem oluşturmuş ve atık ithalatıyla ilgili düzenlemeler yapılmıştı. 6 aşamadan oluşan atık yönetiminde atıkların yakılarak imha edilmesi hem sağlığımızı hem de doğayı tehlikeye sokuyor. KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şerife Özkan Nesimioğlu, "Atık yönetimi 6 safhada gerçekleşiyor. Bu aşamalardan en önemlisi atıkların geri dönüştürülerek yeniden üretimi ya da doğrudan hammadde olarak kullanılması. Atıkların yakılarak imha edilmesi ise bizim hiç istemediğimiz bir yöntem.” derken, son dönemin tartışmalı konusu plastik atıkların geri dönüşümünün ve bertaraf edilmesinin küresel bir problem olduğunun altını çizdi. Çöp ithalatıyla ilgili Çin’in kota gelmesiyle ithalatını en çok artıran ülke Malezya’daki çöp karşıtı kampanyalardan sonra Tayland, Güney Kore ve Türkiye olduğuna dikkati çeken Nesimioğlu, "Oysa gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelerin çöplüğü değildir. Çöpleri bertaraf etmeye göre enerji üretebilecek şekilde geri dönüşüm doğru bir süreç. Ancak plastik atıkların dünya ölçüğinde geri dönüşümü sadece yüzde 10. Türkiye’de ise yüzde 1 civarında. Ne yazık ki ülkemiz kapasitesinin çok üzerinde bir ithalat gerçekleştiriyordu ve plastik atıkların bir kısmı da ne yazık ki geri dönüştürülemiyor. Plastik atıklar, topraktan yer altı sularına kadar doğayı kirletirken insan sağlığını da olumsuz etkiliyor" dedi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle dünyadaki ve Türkiye’deki atık sorununa değinen KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Enerji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Şerife Özkan Nesimioğlu, dünyada en fazla çöp ithalatı yapan ülkelerden birinin Türkiye olduğuna dikkati çekti.

İSTANBUL (İGFA)- Son zamanlarda çevre örgütü Greenpeace'in, Türkiye’de plastik atık ithalatının son 15 yılda 173 kat arttığı ve geçen yıl Birleşik Krallık’taki plastik atıkların yaklaşık yüzde 40’ının Türkiye’ye ihraç edilerek, yasa dışı yollarla toplanıp yakıldığı yönündeki raporu gündem oluşturmuş ve atık ithalatıyla ilgili düzenlemeler yapılmıştı. 6 aşamadan oluşan atık yönetiminde atıkların yakılarak imha edilmesi hem sağlığımızı hem de doğayı tehlikeye sokuyor.

KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şerife Özkan Nesimioğlu, "Atık yönetimi 6 safhada gerçekleşiyor. Bu aşamalardan en önemlisi atıkların geri dönüştürülerek yeniden üretimi ya da doğrudan hammadde olarak kullanılması. Atıkların yakılarak imha edilmesi ise bizim hiç istemediğimiz bir yöntem.” derken, son dönemin tartışmalı konusu plastik atıkların geri dönüşümünün ve bertaraf edilmesinin küresel bir problem olduğunun altını çizdi.

Çöp ithalatıyla ilgili Çin’in kota gelmesiyle ithalatını en çok artıran ülke Malezya’daki çöp karşıtı kampanyalardan sonra Tayland, Güney Kore ve Türkiye olduğuna dikkati çeken Nesimioğlu, "Oysa gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelerin çöplüğü değildir. Çöpleri bertaraf etmeye göre enerji üretebilecek şekilde geri dönüşüm doğru bir süreç. Ancak plastik atıkların dünya ölçüğinde geri dönüşümü sadece yüzde 10. Türkiye’de ise yüzde 1 civarında. Ne yazık ki ülkemiz kapasitesinin çok üzerinde bir ithalat gerçekleştiriyordu ve plastik atıkların bir kısmı da ne yazık ki geri dönüştürülemiyor. Plastik atıklar, topraktan yer altı sularına kadar doğayı kirletirken insan sağlığını da olumsuz etkiliyor" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.