20 Mayıs 2013 - 23:15 - Güncellenme: 30 Ekim 2020 - 19:15
G: 30 Ekim 2020 - 19:15
TEVBE VE İSTİĞFAR
Maddi kirleri sabun ve su giderdiği gibi kalbi karartan, insanı cehennemlik yapan, manevi hastalık ve kirleri de tevbe, istiğfar ve Allah’tan korkarak gözlerden akıtılan nedamet yaşları giderir.
Doğuştan, insan gayet temiz ve güzel yaratılmıştır. Peygamber Efendimiz, insan kalbinin fıtraten ayna gibi beyaz yaratılmış olduğunu beyan ediyor. İnsan, bu kalbi karartır, içine şüphe, vesvese, fitne, fesat, kin, intikam ve hased gibi zulmani hisler doldurursa o insan korkunç bir hastalığa tutulmuştur. Bu hastalıktan kurtulmazsa Allah korusun gideceği yer cehennemdir. Bu hastalıktan kurtulmanın çaresi de tevbe ve istiğfar etmek, ayrıca kalbinden kötü niyet ve hisleri atarak, pişmanlık gözyaşları dökmektir. Biz kullara yakışanda budur.
İnsan günah kirlerinden temizlenmek için tövbe ve istiğfara devam etmelidir. Bilhassa gece yarılarında ve seher vakitlerinde namaz kılarak ve salavat-ı şerife ve dualar okuyarak Cenab-ı Hak’tan af ve mağfiret dilemelidir.
Tevbe, Cenab-ı Hakk’ın rızasını kazanmak, günahlarının af edilmesi için veya cehennem azabından kurtulup, cennete gitmek için yapılır. Fakat tövbenin en iyisi Allah için yapılanıdır. Çünkü, diğer iki şartta Cenab-ı Hakkın rızasına bağlıdır.
Bir hadisi kutside Cenabı-ı Hak: “Kulum bana bir karış gelirse ben ona bir kulaç varırım, kulum bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak varırım” buyuruyor. Bu hadis, Cenabı Hakkın kendisinden af ve hidayet isteyen kuluna af ve hidayeti lütfetmekteki acelesinin ifadesidir.
Resulüllah Efendimiz ne güzel buyurmuşlar. “dünya sevgisi bütün hataların başıdır” Rabbim bizleri böyle bir hastalıktan muhafaza buyursun. Çünkü bu öldürücü bir zehirdir gibidir.
TEVBENİN KABUL OLMASININ ŞARTLARI
1.İnsan, işlediği günahın zararını bilmelidir. Çünkü günah insanı dünya ve ahiret saadetinden uzaklaştırır.
2.İnsan işlediği günahlardan kalben elem ve pişmanlık duymalıdır.
3.Bir daha günah yapmamaya kararlı olmalıdır. Bir günah işleyince hemen akabinde iyilik yapmalı, namaz kılıp istiğfar etmelidir. Unutmayalım ki, en büyük istiğfar tesbih namazıdır.
Ayrıca hakkına tecavüz ettiği kimselerle helaleşmalıdır. Kalp gafil ve günah yapmaya istekli olduğu halde sırf dil ile yapılan tövbe ve istiğfar faydasızdır.
Geçmiş günahlarımızın af olması için hep beraber buyurun;
Sübhanellahi ve bihamdihi sübhanellahil azım estağfirullah el azıym ve etübü ileyk.
Rabbim bizleri günaha düşmekten berderaf eylesin, rızasına muaffık bir kul eyleyip, günahlarından arınmış bir şekilde huzuruna varan kullarından eylesin. (ÂMİN)
Yorumlar
+ Yorum Yap
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş ve tüm sorumluluğu üstlenmiş olursunuz.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
Gözden Kaçmasın
TBB’den Bulancak Belediyesine ekskavatör hibesi
Görüntüle →İlginizi Çekebilir

Sessiz Yaşlanma Dönemi Başladı!

Sardes’te 2 bin 500 yıllık heykel gün yüzüne çıkarıldı

Bulancakspor A Takımı için yetenek avı! Gençlere büyük fırsat!

Piraziz’de Yağmur Suyu Hattı Çalışmaları Sürüyor

Giresun'da temizlik mesaisi devam ediyor
Trend Haberler
Mersin İl Emniyet Müdürü Aktaş’tan anlamlı ziyaretler

AK Parti Giresun İl Başkanı Alkan, Genç ve Dinamik ekibini açıkladı

Bulancak’ta Sanatın Yeni Adresi, Erdinç Ekmekçi Sanat Akademisi

CHP Giresun İl Başkanlığına Karaibrahim atandı

Prof. Dr. Güzel’in öğrencilik hayalindeki başarısının hikayesi



