‘TARIM İŞÇİLERİNİN SORUNLARI TBMM’DE ARAŞTIRILMALI’

SİYASET 29.06.2021 - 17:31, Güncelleme: 29.06.2021 - 17:31 2953+ kez okundu.
 

‘TARIM İŞÇİLERİNİN SORUNLARI TBMM’DE ARAŞTIRILMALI’

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Mevsimlik ve Geçici Tarım İşçilerinin Sorunları TBMM’de Komisyonda Araştırılmalı ve Çözülmelidir.
Ülkemizde her yıl binlerce tarım işçisi başta doğu ve güneydoğu anadolu bölgesi olmak üzere ekim, dikim, çapa ve hasat dönemlerinde oluşan iş gücü talebini karşılamak için Ege, İç Anadolu ve Karadeniz’e gezici mevsimlik ya da geçici mevsimlik tarım işçileri olarak göç etmektedir. CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Türkiye’de tarım alanında yaşanan temel problemlerin başında işgücü talebi ve arzı geliyor. Mevsimlik tarım işçilerinin en büyük sıkıntıları olarak taşıma, barınma, sağlık, temizlik, eğitim, sosyal güvenlik gibi olumsuz yaşam ve çalışma şartlarının geldiği unutulmamalı” dedi. SORUNLARIN ÇÖZÜM ADRESİ TBMM KOMİSYONLARIDIR Söz konusu olumsuzlukların bu olgunun önemli bir parçası olduğunu ve asla göz ardı edilemeyecek kadar önem arz ettiğini ifade eden CHP’li Tığlı, "yaşanan problemlerin çözümü için yasal düzenlemeler yapılarak işçilerin hakları güvence altına alınmaya çalışılsa da gelinen nokta da problemlerin çözümü için tatmin edici sonuçların alınabileceği tek yer vardır. O da TBMM çatısı altında kurulan komisyonlardır” açıklamasını yaptı. Tığlı, “geçici ya da gezici mevsimlik tarım işçilerinin çalışma yerlerine gitmek için yaşadıkları ulaşım zorlukları, uygun olmayan yerlerde ve çadırlarda kalmak zorunda olmaları, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmadan yaşam mücadelesi vermeleri, işçi çocuklarının ya okula gitmemesi ya da çalışma dönemlerinde devamsızlık yapmaları, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere çalışma ve barınma şartlarından kaynaklı sağlık problemleri ve bulaşıcı hastalıklar ile birlikte temiz su, tuvalet ve kanalizasyon sistemlerinin olmayışı, yeterli ve sağlıklı beslenme koşullarına ulaşılamaması, besin ve gıda maddelerine ulaşılamaması yaşanan zorluklardan sadece bazılarıdır” vurgusunu yaptı.   TBMM çatısı altında bir Araştırma Komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığı’na 21 milletvekili arkadaşı ile birlikte dilekçe veren TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Mevsimlik ya da Gezici Tarım İşçilerinin içinde bulundukları olumsuzlukları gidermek ve daha iyi şartlarda çalışmalarını sağlamak amacıyla araştırılma yapılmalı ve çareler bulunmalıdır. Dolayısıyla her fırsatta uyguladığı tarım politikaları ile övünen AKP iktidarı, gerçekten tarım işçilerini düşünüyorsa geçici ya da gezici mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını görmeli ve sorunların araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kurulması için önerdiğimiz Araştırması Komisyonu kurulması teklifine destek vermelidir. Aksi takdirde tarım işçilerinin yanındayız diye nutuk atmasının bir anlamı kalmayacaktır ” dedi.
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Mevsimlik ve Geçici Tarım İşçilerinin Sorunları TBMM’de Komisyonda Araştırılmalı ve Çözülmelidir.

Ülkemizde her yıl binlerce tarım işçisi başta doğu ve güneydoğu anadolu bölgesi olmak üzere ekim, dikim, çapa ve hasat dönemlerinde oluşan iş gücü talebini karşılamak için Ege, İç Anadolu ve Karadeniz’e gezici mevsimlik ya da geçici mevsimlik tarım işçileri olarak göç etmektedir.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Türkiye’de tarım alanında yaşanan temel problemlerin başında işgücü talebi ve arzı geliyor. Mevsimlik tarım işçilerinin en büyük sıkıntıları olarak taşıma, barınma, sağlık, temizlik, eğitim, sosyal güvenlik gibi olumsuz yaşam ve çalışma şartlarının geldiği unutulmamalı” dedi.

SORUNLARIN ÇÖZÜM ADRESİ TBMM KOMİSYONLARIDIR

Söz konusu olumsuzlukların bu olgunun önemli bir parçası olduğunu ve asla göz ardı edilemeyecek kadar önem arz ettiğini ifade eden CHP’li Tığlı, "yaşanan problemlerin çözümü için yasal düzenlemeler yapılarak işçilerin hakları güvence altına alınmaya çalışılsa da gelinen nokta da problemlerin çözümü için tatmin edici sonuçların alınabileceği tek yer vardır. O da TBMM çatısı altında kurulan komisyonlardır” açıklamasını yaptı.

Tığlı, “geçici ya da gezici mevsimlik tarım işçilerinin çalışma yerlerine gitmek için yaşadıkları ulaşım zorlukları, uygun olmayan yerlerde ve çadırlarda kalmak zorunda olmaları, herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmadan yaşam mücadelesi vermeleri, işçi çocuklarının ya okula gitmemesi ya da çalışma dönemlerinde devamsızlık yapmaları, başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere çalışma ve barınma şartlarından kaynaklı sağlık problemleri ve bulaşıcı hastalıklar ile birlikte temiz su, tuvalet ve kanalizasyon sistemlerinin olmayışı, yeterli ve sağlıklı beslenme koşullarına ulaşılamaması, besin ve gıda maddelerine ulaşılamaması yaşanan zorluklardan sadece bazılarıdır” vurgusunu yaptı.  

TBMM çatısı altında bir Araştırma Komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığı’na 21 milletvekili arkadaşı ile birlikte dilekçe veren TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Mevsimlik ya da Gezici Tarım İşçilerinin içinde bulundukları olumsuzlukları gidermek ve daha iyi şartlarda çalışmalarını sağlamak amacıyla araştırılma yapılmalı ve çareler bulunmalıdır. Dolayısıyla her fırsatta uyguladığı tarım politikaları ile övünen AKP iktidarı, gerçekten tarım işçilerini düşünüyorsa geçici ya da gezici mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını görmeli ve sorunların araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kurulması için önerdiğimiz Araştırması Komisyonu kurulması teklifine destek vermelidir. Aksi takdirde tarım işçilerinin yanındayız diye nutuk atmasının bir anlamı kalmayacaktır ” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.