20 Mart 2014 - 22:35 - Güncellenme: 30 Ekim 2020 - 19:15
G: 30 Ekim 2020 - 19:15
TAKVA
Takva, ulemamız tarafından birçok şekilde tarif edilmiştir: “Allah (c.c.)’nun vikayesine
girmek, emrini tutup azabından korunmak”, “Günahlardan sakınmak, Cenab-ı Hakk’ın
Emirlerine ve nehiylerine riayet, İslam’ın edeplerini muhafaza, dergâh-ı Ulûhiyet’ten
uzaklaştıracak şeylerden kaçınmak, Ukubât-ı İlahiye’den korunmak. Hulasa olarak, Takva bir
haslettir ki insanın suretini tezyin, siretini tenvîr, uhrevî saaadetini temin eder.”
Takvâ, “ebedî azaptan korunmak için şirkten uzak durarak ehl-i imandan
olmak” manasına gelmektedir ve bu Takvâ’nın Kur’ân-ı Kerim’de zikredilen birinci
mertebesidir.
İkinci mertebe ise ameller ile alakalıdır. Buna göre Takva, “büyük günahları işlemekten ve küçük günahlarda ısrar etmekten uzak durup farzları ifa etmek” demektir. Bu manaya da “O (peygamberlerin gönderildiği) beldelerin halkı, iman etseler ve (günahtan) sakınsalardı, elbette onların üstüne gökten ve yerden nice bereket kapıları açardık…”, meâlindeki Ayet-i Kerime ile işaret olunmuştur.
Üçüncü mertebeye ise Al-i İmran Suresi’nde işaret olunmuştur. “Ey İman edenler
Allah’tan hakkıyla korkun” mealindeki Ayet-i Kerime’de geçen ifade "kalbinizi meşgul eden ve Hakk’ı unutturan her şeyden yüz çevirip, bütün mevcudiyetiniz ile Hak Teâlâ’ya yöneliniz” manasına gelir. “Takvâ’nın bu kısmı çok geniş ve derin manaları ifade etmektedir.”
Bazı Ayet-i Kerimeler’de ise Takvâ sahibi kimselerin kazanacakları uhrevî ve dünyevî
nimetler beyan olunmuştur. Enfâl Suresi’nde meâlen şöyle buyrulmaktadır: “Ey iman edenler! Eğer Allah'tan ittika eder (takvalı olursanız) O, size iyi ile kötüyü ayırdedecek bir furkan verir, suçlarınızı örter ve sizi bağışlar. Çünkü Allah (c.c.) büyük lütuf ahibidirler”
Aziz okurlarım
Takva’nın Allah (c.c.) katındaki kıymeti, şu Ayet-i Celileler ile meâlen ifade
buyrulmaktadır: “Muhakkak ki Allah (c.c.) katında en mükerrem olanınız, en çok takvalı
olanınızdır”, “Fakat Takva Elbisesi, işte o en hayırlı elbisedir.”, “(Ey müminler, Ahiret için) azık edinin. Bilin ki azığın en hayırlısı takvâdır. O halde ey akıl sahipleri, benim (emirlerime muhalefetten) sakınarak takvalı olun” “İyilik ve takvada birbirinizle yardımlaşın.”
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de dualarında “Allahım, senden hidâyet, takvâ, iffet ve gönül zenginliği isterim.” buyurarak biz ümmetlerine numune olmuşlardır.
Bu hususu bir Allah dostu ne güzel ifade ediyor: “Vera ve takva cüzüne riayet ehemm-i
mehâmm-ı İslâmiyye’den, eşedd-i zaruriyyat-ı diniyye’dendir. Bu riayetin medarı maharimden ictinap üzerinedir” Yani; “Vera ve takvaya riayet, İslamiyyet’in mühim olan şeylerinin en mühimmidir. Zaruriyyat-ı diniyyenin en önde gelenidir. Bu riayetin husule gelmesi haramlardan kaçınmaya bağlıdır.” buyurarak bu hakikatleri en güzel ve veciz bir şekilde ifade buyurmuşlardır.
Yorumlar
+ Yorum Yap
Yorum yazarak topluluk kurallarımızı kabul etmiş ve tüm sorumluluğu üstlenmiş olursunuz.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!
Gözden Kaçmasın
Sessiz Yaşlanma Dönemi Başladı!
Görüntüle →İlginizi Çekebilir

Giresun’da ayak tenisi şöleni şampiyonlukla tamamlandı

Sardes’te 2 bin 500 yıllık heykel gün yüzüne çıkarıldı

CHP Giresun İl Başkanlığının kapıları yeniden açılıyor

15 Temmuz Şehitler Ortaokulu çevresinde yol ve kaldırım yenilendi

Başkan Fuat Köse dolmuşçu esnafıyla kahvaltıda buluştu
Trend Haberler
Mersin İl Emniyet Müdürü Aktaş’tan anlamlı ziyaretler

AK Parti Giresun İl Başkanı Alkan, Genç ve Dinamik ekibini açıkladı

Bulancak’ta Sanatın Yeni Adresi, Erdinç Ekmekçi Sanat Akademisi

CHP Giresun İl Başkanlığına Karaibrahim atandı

Prof. Dr. Güzel’in öğrencilik hayalindeki başarısının hikayesi



