NASA’da adından söz ettiriyor

DÜNYA 04.06.2021 - 17:25, Güncelleme: 04.06.2021 - 17:25 4143+ kez okundu.
 

NASA’da adından söz ettiriyor

Bulancaklı hemşerimiz astrobiyolog Prof. Dr. Betül Kaçar, NASA’da ki çalışmaları ile ilgi odağı olmaya devam ediyor. Son çalışması ile ilgili Twitter’dan bilgiler paylaşan Prof. Dr. Betül Kaçar, Evrende hayatın izini bulmak için ekibiyle gece gündüz çalışıyor.
Geçen yıl NASA'nın evrende hayat izleri arayan ekibine dahil olan astrobiyolog Prof. Dr. Betül Kaçar, büyük başarıya imza attı. Prof. Dr. Kaçar, 4 milyar yıl öncesine ait bir bakteriyi antik DNA ile klonlayarak tekrar canlandırdı. Kaçar, fosiller yerine moleküllere odaklanarak geçmiş hayatın anlaşılmasını sağlayacak yeni bir alan geliştirme çalışmasına başladıklarını Twitter'dan duyurdu. Evrende Hayatın İzini Sürüyor Bilimsel çalışmasıyla büyük bir başarının altına imzasını atan Türk bilim insanı Astrobiyolog Prof. Dr. Betül Kaçar, laboratuvar ortamında canlandırdığı geçmişe dair biyolojik hayatı, güneş sistemi ve dışındaki gezegenlerden elde edilen verilerle karşılaştırarak evrendeki hayatın izlerini arıyor. Kaçar, 2020'de NASA'nın evrende dünya dışında hayat arama çalışmalarına yön verecek 12 araştırma grubundan oluşan bir ekibin lideri oldu. Bu göreve getirilen ilk Türk olan Kaçar, böylece adını da tarihe altın harflerle yazdırdı. Prof. Dr. Kaçar, 19 yaşında Marmara Üniversitesi'nde öğrenciyken başvurduğu proje ile Amerikan Howard Hughes Tıp Enstitüsü (HHMI) tarafından ödüllendirilmesinden sonra ABD çalışmalarına başladı. 20 yaşında Parkinson ve Alzheimer üzerine doktora çalışmasına başlayan Kaçar, 2010'da Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nden doktora derecesi aldı. 2012'de Harvard Üniversitesi'ne katılan Betül Kaçar, burada Organizma ve Evrimsel Biyoloji Departmanı'nda görev aldı. 2017'den beri Arizona Üniversitesi Astronomi ve Moleküler Hücre Biyolojisi alanında çalışıyor. Kaçar'ın, Tokyo Teknoloji Enstitüsü Earth- Life Science Institute'ta doçent unvanı bulunuyor. Kaçar, eğitim ve bilgiye ulaşım sıkıntısı çeken gençler için dünyadaki tek astrobiyoloji eğitim platformu olan NASA-SAGAN'ın kurucuları arasında yer alıyor. Kaçar'a sosyal medyadan destek yağdı.
Bulancaklı hemşerimiz astrobiyolog Prof. Dr. Betül Kaçar, NASA’da ki çalışmaları ile ilgi odağı olmaya devam ediyor. Son çalışması ile ilgili Twitter’dan bilgiler paylaşan Prof. Dr. Betül Kaçar, Evrende hayatın izini bulmak için ekibiyle gece gündüz çalışıyor.

Geçen yıl NASA'nın evrende hayat izleri arayan ekibine dahil olan astrobiyolog Prof. Dr. Betül Kaçar, büyük başarıya imza attı. Prof. Dr. Kaçar, 4 milyar yıl öncesine ait bir bakteriyi antik DNA ile klonlayarak tekrar canlandırdı. Kaçar, fosiller yerine moleküllere odaklanarak geçmiş hayatın anlaşılmasını sağlayacak yeni bir alan geliştirme çalışmasına başladıklarını Twitter'dan duyurdu.

Evrende Hayatın İzini Sürüyor

Bilimsel çalışmasıyla büyük bir başarının altına imzasını atan Türk bilim insanı Astrobiyolog Prof. Dr. Betül Kaçar, laboratuvar ortamında canlandırdığı geçmişe dair biyolojik hayatı, güneş sistemi ve dışındaki gezegenlerden elde edilen verilerle karşılaştırarak evrendeki hayatın izlerini arıyor. Kaçar, 2020'de NASA'nın evrende dünya dışında hayat arama çalışmalarına yön verecek 12 araştırma grubundan oluşan bir ekibin lideri oldu. Bu göreve getirilen ilk Türk olan Kaçar, böylece adını da tarihe altın harflerle yazdırdı. Prof. Dr. Kaçar, 19 yaşında Marmara Üniversitesi'nde öğrenciyken başvurduğu proje ile Amerikan Howard Hughes Tıp Enstitüsü (HHMI) tarafından ödüllendirilmesinden sonra ABD çalışmalarına başladı. 20 yaşında Parkinson ve Alzheimer üzerine doktora çalışmasına başlayan Kaçar, 2010'da Atlanta'daki Emory Üniversitesi'nden doktora derecesi aldı. 2012'de Harvard Üniversitesi'ne katılan Betül Kaçar, burada Organizma ve Evrimsel Biyoloji Departmanı'nda görev aldı. 2017'den beri Arizona Üniversitesi Astronomi ve Moleküler Hücre Biyolojisi alanında çalışıyor. Kaçar'ın, Tokyo Teknoloji Enstitüsü Earth- Life Science Institute'ta doçent unvanı bulunuyor. Kaçar, eğitim ve bilgiye ulaşım sıkıntısı çeken gençler için dünyadaki tek astrobiyoloji eğitim platformu olan NASA-SAGAN'ın kurucuları arasında yer alıyor. Kaçar'a sosyal medyadan destek yağdı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.