“İşçiler biriktiriyor, patronlar kullanıyor!”

SİYASET 04.02.2022 - 15:04, Güncelleme: 04.02.2022 - 15:04 6309+ kez okundu.
 

“İşçiler biriktiriyor, patronlar kullanıyor!”

Emek Partisi Giresun Temsilcisi Halit Keskin, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan daha çok işverenlerin yararlandırıldığını belirterek, “Hayat pahalılığı yetmiyormuş gibi işçilerin parası patronlara veriliyor. İşçilerin parasına dokunmayın!” dedi.
Keskin açıklamasında, “İşsizlik Sigortası Fonu adından da anlaşılacağı gibi işçilerin işsiz kaldıklarında yeni iş bulana kadar geçimini sağlayabilmesine katkı olsun diye düzenlendi. Ancak son üç yıl incelendiğinde bunun aksini görüyoruz. İşsizlik Sigortası Fonu, 3 yılda 131.5 milyar TL’den 90.7 milyar TL’ye düştü. 2021 yılında işsizlik ödeneğinde 5.5 milyar TL, kısa çalışma ödeneğinde 15.9 milyar TL, nakdi destekte 7.3 milyar TL  toplamında 28.8 milyar TL harcanırken, patronların doğrudan faydalandığı işbaşı eğitim programlarına, aktif iş gücü programları ile teşvik ve desteklere toplam 29.02 milyar TL aktarıldı. 2021 yılında fonun geliri 46 milyar 28 milyon TL, gideri ise 58 milyar 490 milyon TL oldu.” dedi. İktidar sermayeden yana Keskin İşsizlik Sigortası Fonu’nun iktidar tarafından keyfi biçimde işverenler lehine kullandığını belirterek, “Zamlar nedeniyle hayat pahalılığı dayanılmaz hale geldi. Her gün zamlarla uyanıyoruz. Bu mağduriyet yetmezmiş gibi işçilerin biriktirdiği paralar patronlara aktarılıyor. İktidar patronlar lehine hizmetine devam ediyor. İşçilerin alın teri olan birikimlerin dağıtımlarda işçilere karşı cimri davranan iktidar patronlara teşvik konusunda bonkör olmaktadır. Hem de işçilerin parasıyla. Pandemi sürecinde patronların iş gücü yükünden kurtulması için emekçilere asgari ücretin altında kısa çalışma ve nakdi desteklerin verilmesiyle azalan İşsizlik Sigortası Fonu’nda, milyarlarca lira yıllardır sermayeye aktarıldı. Son üç yılda İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki erime dikkat çekici bir boyuta ulaştı.” dedi. İşçinin parasına dokunmayın İşsizlik Sigortası Fonu’nun işçilerin zor günleri için olduğunu söyleyen Keskin, “İşsizlik Fonu adından da belli işsizlik dönemi için kullanılması gerekir. Ancak kapitalizm vahşiliğini burada da gösteriyor ve işçilerin hakkı gasp ediliyor. Bu konuda işçileri, sendikaları, emek ve demokrasi güçlerini mücadeleye çağırıyoruz. İşçilerin haklarına yapılan saldırıya karşı Emek Partisi olarak mücadelemiz sürecek.” dedi.    
Emek Partisi Giresun Temsilcisi Halit Keskin, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan daha çok işverenlerin yararlandırıldığını belirterek, “Hayat pahalılığı yetmiyormuş gibi işçilerin parası patronlara veriliyor. İşçilerin parasına dokunmayın!” dedi.

Keskin açıklamasında, “İşsizlik Sigortası Fonu adından da anlaşılacağı gibi işçilerin işsiz kaldıklarında yeni iş bulana kadar geçimini sağlayabilmesine katkı olsun diye düzenlendi. Ancak son üç yıl incelendiğinde bunun aksini görüyoruz. İşsizlik Sigortası Fonu, 3 yılda 131.5 milyar TL’den 90.7 milyar TL’ye düştü. 2021 yılında işsizlik ödeneğinde 5.5 milyar TL, kısa çalışma ödeneğinde 15.9 milyar TL, nakdi destekte 7.3 milyar TL  toplamında 28.8 milyar TL harcanırken, patronların doğrudan faydalandığı işbaşı eğitim programlarına, aktif iş gücü programları ile teşvik ve desteklere toplam 29.02 milyar TL aktarıldı. 2021 yılında fonun geliri 46 milyar 28 milyon TL, gideri ise 58 milyar 490 milyon TL oldu.” dedi.

İktidar sermayeden yana

Keskin İşsizlik Sigortası Fonu’nun iktidar tarafından keyfi biçimde işverenler lehine kullandığını belirterek, “Zamlar nedeniyle hayat pahalılığı dayanılmaz hale geldi. Her gün zamlarla uyanıyoruz. Bu mağduriyet yetmezmiş gibi işçilerin biriktirdiği paralar patronlara aktarılıyor. İktidar patronlar lehine hizmetine devam ediyor. İşçilerin alın teri olan birikimlerin dağıtımlarda işçilere karşı cimri davranan iktidar patronlara teşvik konusunda bonkör olmaktadır. Hem de işçilerin parasıyla. Pandemi sürecinde patronların iş gücü yükünden kurtulması için emekçilere asgari ücretin altında kısa çalışma ve nakdi desteklerin verilmesiyle azalan İşsizlik Sigortası Fonu’nda, milyarlarca lira yıllardır sermayeye aktarıldı. Son üç yılda İşsizlik Sigortası Fonu’ndaki erime dikkat çekici bir boyuta ulaştı.” dedi.

İşçinin parasına dokunmayın

İşsizlik Sigortası Fonu’nun işçilerin zor günleri için olduğunu söyleyen Keskin, “İşsizlik Fonu adından da belli işsizlik dönemi için kullanılması gerekir. Ancak kapitalizm vahşiliğini burada da gösteriyor ve işçilerin hakkı gasp ediliyor. Bu konuda işçileri, sendikaları, emek ve demokrasi güçlerini mücadeleye çağırıyoruz. İşçilerin haklarına yapılan saldırıya karşı Emek Partisi olarak mücadelemiz sürecek.” dedi.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.