Toprak analizi yaptırın!

GÜNDEM 15.11.2022 - 09:42, Güncelleme: 15.11.2022 - 09:42 2825+ kez okundu.
 

Toprak analizi yaptırın!

FİSKOBİRLİK tarafından yapılan yazılı açıklamada toprak analizi yaptırılmasının önemine değinilerek, fındıkta verim, kalite ve karlılığı artırmak adına doğru gübrelemenin çok önemli olduğuna vurgu yapıldı.
Açıklamada, fındıkta yüksek verim, kalite ve karlılığı sağlamanın öncelikli koşulunun toprağı tanımak olduğu belirtilerek, fındık üreticilerin özellikle artan gübre maliyetlerini göz önünde bulundurarak geciktirmeden toprak analizlerini yaptırması gerektiği dile getirildi. Artan gübre fiyatları ve maliyetler sebebiyle, doğru miktarda ve zamanında gübreleme yapılmasının kritik öneme sahip olduğunun vurgulandığı açıklamada; 'Fındığın normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün verebilmesi bilinçli ve dengeli bir gübreleme ile mümkün olmaktadır. Doğru ve yeterli gübrelemenin ilk adımı ise, bahçeye ait toprak örneklerinin doğru olarak alınıp toprak analiz laboratuvarlarında analizlerinin yaptırılmasıdır." ifadelerine yer verildi. ‘Analiz yaptırmadan gübre uygulaması yapmayın’ Toprak analizi yapılmadan gübre kullanılmasının birçok sakıncası olduğunun belirtildiği açıklamada; "Artan gübre fiyatlarını da göz önünde bulundurduğumuzda, gereğinden fazla veya az miktarda gübre kullanılması halinde hem ekonomik yönden üreticilerimiz zarara uğrar, hem de fazla miktarda verilen gübreden dolayı fındıkta gelişim bozuklukları oluşur. Bunun yanı sıra fazla verilen besin maddesi diğer elementlerinin bitki tarafından alımını da engelleyeceğinden yapılan gübreleme işleminden beklenilen fayda sağlanamaz. Ayrıca bilinçsiz şekilde yapılan gübreleme, toprağın yapısını bozarak toprak ve çevrenin kirlenmesine de neden olur. Dolayısıyla kalite, verim ve karlılığı artırmak, israf ve çevre kirliliğinin önüne geçmek adına tüm üreticilerimiz toprak analizi yaptırmalıdır." denildi. TOPRAK NUMUNESİ ALINIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Analiz işlemleri için toprak numunesi alınırken dikkat edilmesi gereken hususlarında belirtildiği açıklamada; " Toprak numune örneği bahçeye gübre verilmeden birkaç ay önce, Sonbaharda alınması uygundur. Toprak örnekleri bahçenin genel görünüşüne göre S, U veya Z şeklinde en az 6-8 yerden 0-20cm ve 20-40 cm olmak üzere iki derinlikten alınmalıdır. Sonrasında alınan bu toprak taş, odun, yaprak vs. gibi yabancı maddelerden temizlenerek homojen bir şekilde karıştırılmalıdır. Böylece doğru ve güvenilir bir analiz sonucu elde etmek mümkün olacaktır." Denildi. Ayrıca fındık üreticilerinin, Toprak Analizi hakkında ayrıntılı bilgi almak için en yakın Fiskobirlik kooperatifi ile iletişime geçebileceği belirtildi.
FİSKOBİRLİK tarafından yapılan yazılı açıklamada toprak analizi yaptırılmasının önemine değinilerek, fındıkta verim, kalite ve karlılığı artırmak adına doğru gübrelemenin çok önemli olduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamada, fındıkta yüksek verim, kalite ve karlılığı sağlamanın öncelikli koşulunun toprağı tanımak olduğu belirtilerek, fındık üreticilerin özellikle artan gübre maliyetlerini göz önünde bulundurarak geciktirmeden toprak analizlerini yaptırması gerektiği dile getirildi.

Artan gübre fiyatları ve maliyetler sebebiyle, doğru miktarda ve zamanında gübreleme yapılmasının kritik öneme sahip olduğunun vurgulandığı açıklamada; 'Fındığın normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün verebilmesi bilinçli ve dengeli bir gübreleme ile mümkün olmaktadır. Doğru ve yeterli gübrelemenin ilk adımı ise, bahçeye ait toprak örneklerinin doğru olarak alınıp toprak analiz laboratuvarlarında analizlerinin yaptırılmasıdır." ifadelerine yer verildi.

‘Analiz yaptırmadan gübre uygulaması yapmayın’

Toprak analizi yapılmadan gübre kullanılmasının birçok sakıncası olduğunun belirtildiği açıklamada; "Artan gübre fiyatlarını da göz önünde bulundurduğumuzda, gereğinden fazla veya az miktarda gübre kullanılması halinde hem ekonomik yönden üreticilerimiz zarara uğrar, hem de fazla miktarda verilen gübreden dolayı fındıkta gelişim bozuklukları oluşur.

Bunun yanı sıra fazla verilen besin maddesi diğer elementlerinin bitki tarafından alımını da engelleyeceğinden yapılan gübreleme işleminden beklenilen fayda sağlanamaz. Ayrıca bilinçsiz şekilde yapılan gübreleme, toprağın yapısını bozarak toprak ve çevrenin kirlenmesine de neden olur. Dolayısıyla kalite, verim ve karlılığı artırmak, israf ve çevre kirliliğinin önüne geçmek adına tüm üreticilerimiz toprak analizi yaptırmalıdır." denildi.

TOPRAK NUMUNESİ ALINIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Analiz işlemleri için toprak numunesi alınırken dikkat edilmesi gereken hususlarında belirtildiği açıklamada; " Toprak numune örneği bahçeye gübre verilmeden birkaç ay önce, Sonbaharda alınması uygundur. Toprak örnekleri bahçenin genel görünüşüne göre S, U veya Z şeklinde en az 6-8 yerden 0-20cm ve 20-40 cm olmak üzere iki derinlikten alınmalıdır. Sonrasında alınan bu toprak taş, odun, yaprak vs. gibi yabancı maddelerden temizlenerek homojen bir şekilde karıştırılmalıdır. Böylece doğru ve güvenilir bir analiz sonucu elde etmek mümkün olacaktır." Denildi.

Ayrıca fındık üreticilerinin, Toprak Analizi hakkında ayrıntılı bilgi almak için en yakın Fiskobirlik kooperatifi ile iletişime geçebileceği belirtildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.