Manisa’lı üzüm üreticileri TARSİM ödemelerini bekliyor

EKONOMİ (YH) - www.yildizhaber.com.tr | 03.06.2025 - 10:16, Güncelleme: 03.06.2025 - 10:16 5937 kez okundu.
 

Manisa’lı üzüm üreticileri TARSİM ödemelerini bekliyor

Manisa’da don olayından en çok etkilenen ilçelerin başında Saruhanlı geliyor. Ancak Saruhanlı’da TARSİM yönünden sigorta oranı yüzde 80’lere yaklaştı.
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “En geç Eylül ayının sonuna kadar TARSİM ödemelerinin çiftçinin hesabına yatırılmasını istiyoruz. Yatırıldığı takdirde çiftçimiz bir nebze olsun rahatlar” dedi. Okur, sigorta yaptırmayanlara da devletin don olayının yaşandığı ana kadar yapılan masrafı ödeyeceğini söyledi.  Nisan ayında Manisa başta olmak üzere 65 ilde zirai don olayı yaşanırken, binlerce dekar alan zarar gördü. Manisa ve özellikle üzüm bağları en fazla hasarı yaşayan il oldu. 34 ilde çok yoğun olmak üzere 65 ilde gerçekleşen don olayının sigortalı çiftçiye maliyeti 21 milyar liraya ulaştı. TARSİM hasar tespitlerinin kesimlerini bitirmeye bağlı olarak ödemeleri yapıyor. Başkan Okur, “Üzümün başkenti Saruhanlı 110 bin dekarlık bağ alanıyla Manisa’nın en büyük bağ alanlarından birisidir. Ama 2025 yılında yaşanan afet çiftçimizin belini büktü. Bağlarımızda yüzde 80’lere varan bir hasar meydana geldi. Biz ilçe olarak TARSİM yönünden yüzde 80’lere varan sigorta kapsamındayız.  Ama yapamayan çiftçilerimiz içinde de devletimiz don afetine kadar yapılan masrafı çiftçimize tanzim edecek. Bunun yanında TARSİM sigortası yaptıranların Ekim-Kasım ayında yapılan TARSİM ödemelerinin Eylül ayı sonuna kadar ödenmesi konusunda gerekli. Geçenlerde Tarım Bakan Yardımcımız buraya geldiğinde bu konuyu kendisine bizzat ilettik. Çiftçimiz Ağustos’un sonu ile Eylül ayının 15’ine kadar ortalama üzümünü hasat edip mahsulünü paraya çeviriyordu. Şu anda üzümünü hasat edemediği için mahsulünü paraya çeviremedi, çeviremeyecek. Bu yüzden en geç Eylül ayının sonuna kadar TARSİM ödemelerinin çiftçinin hesabına yatırılmasını istiyoruz. Yatırıldığı takdirde çiftçimiz bir nebze olsun rahatlar. Eylül ayından sonra çiftçi ama Tarım Kredilerine, ama Ziraat Bankasına ama ilaç bayilerine ödemeleri var. TARSİM sigortalarının hesaba yatması gerekiyor” diye konuştu.
Manisa’da don olayından en çok etkilenen ilçelerin başında Saruhanlı geliyor. Ancak Saruhanlı’da TARSİM yönünden sigorta oranı yüzde 80’lere yaklaştı.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “En geç Eylül ayının sonuna kadar TARSİM ödemelerinin çiftçinin hesabına yatırılmasını istiyoruz. Yatırıldığı takdirde çiftçimiz bir nebze olsun rahatlar” dedi. Okur, sigorta yaptırmayanlara da devletin don olayının yaşandığı ana kadar yapılan masrafı ödeyeceğini söyledi. 

Nisan ayında Manisa başta olmak üzere 65 ilde zirai don olayı yaşanırken, binlerce dekar alan zarar gördü. Manisa ve özellikle üzüm bağları en fazla hasarı yaşayan il oldu. 34 ilde çok yoğun olmak üzere 65 ilde gerçekleşen don olayının sigortalı çiftçiye maliyeti 21 milyar liraya ulaştı. TARSİM hasar tespitlerinin kesimlerini bitirmeye bağlı olarak ödemeleri yapıyor.

Başkan Okur, “Üzümün başkenti Saruhanlı 110 bin dekarlık bağ alanıyla Manisa’nın en büyük bağ alanlarından birisidir. Ama 2025 yılında yaşanan afet çiftçimizin belini büktü. Bağlarımızda yüzde 80’lere varan bir hasar meydana geldi. Biz ilçe olarak TARSİM yönünden yüzde 80’lere varan sigorta kapsamındayız.  Ama yapamayan çiftçilerimiz içinde de devletimiz don afetine kadar yapılan masrafı çiftçimize tanzim edecek. Bunun yanında TARSİM sigortası yaptıranların Ekim-Kasım ayında yapılan TARSİM ödemelerinin Eylül ayı sonuna kadar ödenmesi konusunda gerekli. Geçenlerde Tarım Bakan Yardımcımız buraya geldiğinde bu konuyu kendisine bizzat ilettik. Çiftçimiz Ağustos’un sonu ile Eylül ayının 15’ine kadar ortalama üzümünü hasat edip mahsulünü paraya çeviriyordu. Şu anda üzümünü hasat edemediği için mahsulünü paraya çeviremedi, çeviremeyecek. Bu yüzden en geç Eylül ayının sonuna kadar TARSİM ödemelerinin çiftçinin hesabına yatırılmasını istiyoruz. Yatırıldığı takdirde çiftçimiz bir nebze olsun rahatlar. Eylül ayından sonra çiftçi ama Tarım Kredilerine, ama Ziraat Bankasına ama ilaç bayilerine ödemeleri var. TARSİM sigortalarının hesaba yatması gerekiyor” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.