EÜ’lü akademisyenler diş çürüklerini tespit eden cihaz geliştirdi

EĞİTİM (BLT) - Bülten | 12.02.2026 - 09:43, Güncelleme: 12.02.2026 - 09:43 7366+ kez okundu.
 

EÜ’lü akademisyenler diş çürüklerini tespit eden cihaz geliştirdi

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Bilge ve çalışma grubu, a
Ağız ve diş sağlığı alanında teşhis süreçlerini dijitalleştiren ve kolaylaştıran önemli bir başarıya imza attı. Ekip tarafından geliştirilen “Kantitatif Floresans Yöntemiyle Diş Çürüğü Tespiti Yapabilen Cihaz”, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek “Faydalı Model Belgesi” almaya hak kazandı. Rektör Prof. Dr. Musa Alcı, çok disiplinli çalışma kültürü sonucu buluşları faydalı model olarak tescillenen Doç. Dr. Metin Bilge ve ekibini tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi. Klinik ortama ihtiyaç duymadan evde diş analizi Doç. Dr. Metin Bilge, “Diş çürüğü ve tartar tespitini daha kolay, güvenli ve erişilebilir hale getirmeyi amaçlayan bir cihaz geliştirdik. Kantitatif ışık etkili floresans yöntemini temel alan bu cihazda, belirlenen dalga boyunda ışık kullanarak diş yüzeyinde oluşan floresans etkiyi analiz ediyoruz. Kamera ve görüntü işleme algoritmaları sayesinde, herhangi bir klinik ortama ya da harici ekrana ihtiyaç duymadan çürük ve tartar tespiti yapılabiliyor” dedi. Cep telefonuyla entegre çalışan portatif teknoloji Doç. Dr. Bilge, “Geliştirdiğimiz cihaz, aslında teknolojik bir kalem. Kalemin ağız içine tutulması yeterli oluyor. Sonrasında cep telefonunda kendi geliştirdiğimiz uygulama üzerinden diş çürük ve tartarları kullanıcıya doğrudan görsel ve sesli geri bildirim sağlıyor. Mevcut tükenmez kalem boyutunda, portatif bir yapıya sahip olması sayesinde cihazın ev ortamında bireysel kullanım için oldukça uygun olduğunu söyleyebilirim. Bu buluşun, her evde bulunabilecek bir medikal ölçüm cihazı haline gelme potansiyeline sahip olduğuna inanıyorum. Önümüzdeki süreçte Diş Hekimliği Fakültemizle hem akademik hem de ticari anlamda bu çalışmayı daha ileriye taşımayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Bilge ve çalışma grubu, a

Ağız ve diş sağlığı alanında teşhis süreçlerini dijitalleştiren ve kolaylaştıran önemli bir başarıya imza attı. Ekip tarafından geliştirilen “Kantitatif Floresans Yöntemiyle Diş Çürüğü Tespiti Yapabilen Cihaz”, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edilerek “Faydalı Model Belgesi” almaya hak kazandı.

Rektör Prof. Dr. Musa Alcı, çok disiplinli çalışma kültürü sonucu buluşları faydalı model olarak tescillenen Doç. Dr. Metin Bilge ve ekibini tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi.

Klinik ortama ihtiyaç duymadan evde diş analizi

Doç. Dr. Metin Bilge, “Diş çürüğü ve tartar tespitini daha kolay, güvenli ve erişilebilir hale getirmeyi amaçlayan bir cihaz geliştirdik. Kantitatif ışık etkili floresans yöntemini temel alan bu cihazda, belirlenen dalga boyunda ışık kullanarak diş yüzeyinde oluşan floresans etkiyi analiz ediyoruz. Kamera ve görüntü işleme algoritmaları sayesinde, herhangi bir klinik ortama ya da harici ekrana ihtiyaç duymadan çürük ve tartar tespiti yapılabiliyor” dedi.

Cep telefonuyla entegre çalışan portatif teknoloji

Doç. Dr. Bilge, “Geliştirdiğimiz cihaz, aslında teknolojik bir kalem. Kalemin ağız içine tutulması yeterli oluyor. Sonrasında cep telefonunda kendi geliştirdiğimiz uygulama üzerinden diş çürük ve tartarları kullanıcıya doğrudan görsel ve sesli geri bildirim sağlıyor. Mevcut tükenmez kalem boyutunda, portatif bir yapıya sahip olması sayesinde cihazın ev ortamında bireysel kullanım için oldukça uygun olduğunu söyleyebilirim. Bu buluşun, her evde bulunabilecek bir medikal ölçüm cihazı haline gelme potansiyeline sahip olduğuna inanıyorum. Önümüzdeki süreçte Diş Hekimliği Fakültemizle hem akademik hem de ticari anlamda bu çalışmayı daha ileriye taşımayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.