Fındık zararlılarına karşı entegre mücadele yöntemi

EKONOMİ 12.04.2021 - 14:12, Güncelleme: 12.04.2021 - 14:12 3372+ kez okundu.
 

Fındık zararlılarına karşı entegre mücadele yöntemi

Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE), dalkıran ve kozalak akarı zararlılarına karşı sadece kimyasal mücadeleyi kullanmak yerine tuzak kurma, elle toplama gibi mekanik ve biyoteknik yöntemlerin de yer aldığı entegre mücadelenin kullanılmasını tavsiye etti.
FAE Müdürü Aysun Akar, ilkbaharda hava sıcaklıklarının artmasıyla fındık zararlıları ve bazı hastalıkların kendini göstermeye başlayacağını söyledi. Nisan ayında kozalak akarları, dalkıran ve külleme hastalığının ortaya çıkacağını belirten Akar, bu zararlılarla mücadele vaktinin geldiğini aktardı. Akar, kozalak akarlarının mikroskopla görülebilen zararlılar olduğuna dikkati çekerek, “Hava sıcaklıklarının 18-20 dereceye çıkmasıyla bu kozalakların içerisinden çıkıp fındığın yeni tomurcuklarına yerleşerek zarar veriyorlar. Temmuz ve Ağustos ayına doğru bu tomurcuklar anormal bir yapıya dönüşüyor” dedi. Kozalak akarının direkt verime etki ettiğini vurgulayan Akar, bu nedenle de mücadelenin önemli olduğunu kaydetti. Akar, dalkıran zararlısının ise 2-3 milimetre boyutlarında olduğunu belirterek, “Dalın içerisine girip galeri denilen yapıları oluşturuyor ve dalın kurumasına neden oluyor. Havaların ısınmasıyla dalın içeresindeki bu ergin dalkıranlar zarar yaptığı daldan delik açarak çıkarlar ve zarar verecek başka dal ararlar. Tam bu dönemde mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu. Nisan ayı sonlarına doğru külleme hastalığının da kendini göstereceğini ifade eden Akar, külleme hastalığının sporlarının kış boyunca bahçelerde dinlenme halinde kaldığını, hava sıcaklıklarının artmasıyla etrafa yayıldığını anlattı. Fındık zararlılarıyla mücadelenin farklı çeşitleri olduğuna işaret eden Akar, fındık üreticilerine sadece kimyasal değil, tüm mücadele yöntemlerinin bir arada olduğu entegre mücadeleyi tavsiye ettiklerini söyledi.
Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE), dalkıran ve kozalak akarı zararlılarına karşı sadece kimyasal mücadeleyi kullanmak yerine tuzak kurma, elle toplama gibi mekanik ve biyoteknik yöntemlerin de yer aldığı entegre mücadelenin kullanılmasını tavsiye etti.

FAE Müdürü Aysun Akar, ilkbaharda hava sıcaklıklarının artmasıyla fındık zararlıları ve bazı hastalıkların kendini göstermeye başlayacağını söyledi.

Nisan ayında kozalak akarları, dalkıran ve külleme hastalığının ortaya çıkacağını belirten Akar, bu zararlılarla mücadele vaktinin geldiğini aktardı.

Akar, kozalak akarlarının mikroskopla görülebilen zararlılar olduğuna dikkati çekerek, “Hava sıcaklıklarının 18-20 dereceye çıkmasıyla bu kozalakların içerisinden çıkıp fındığın yeni tomurcuklarına yerleşerek zarar veriyorlar. Temmuz ve Ağustos ayına doğru bu tomurcuklar anormal bir yapıya dönüşüyor” dedi.

Kozalak akarının direkt verime etki ettiğini vurgulayan Akar, bu nedenle de mücadelenin önemli olduğunu kaydetti.

Akar, dalkıran zararlısının ise 2-3 milimetre boyutlarında olduğunu belirterek, “Dalın içerisine girip galeri denilen yapıları oluşturuyor ve dalın kurumasına neden oluyor. Havaların ısınmasıyla dalın içeresindeki bu ergin dalkıranlar zarar yaptığı daldan delik açarak çıkarlar ve zarar verecek başka dal ararlar. Tam bu dönemde mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Nisan ayı sonlarına doğru külleme hastalığının da kendini göstereceğini ifade eden Akar, külleme hastalığının sporlarının kış boyunca bahçelerde dinlenme halinde kaldığını, hava sıcaklıklarının artmasıyla etrafa yayıldığını anlattı.

Fındık zararlılarıyla mücadelenin farklı çeşitleri olduğuna işaret eden Akar, fındık üreticilerine sadece kimyasal değil, tüm mücadele yöntemlerinin bir arada olduğu entegre mücadeleyi tavsiye ettiklerini söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.