EÜ’si ‘Karbon ayak izi’nin azaltılmasında örnek üniversite olacak

GÜNDEM (YH) - Yıldız Haber | 16.01.2025 - 10:20, Güncelleme: 16.01.2025 - 10:20 3333+ kez okundu.
 

EÜ’si ‘Karbon ayak izi’nin azaltılmasında örnek üniversite olacak

Küresel iklim krizinde pay sahibi olan karbon ayak izini azaltmak için dünya genelinde çalışmalar yapılıyor.
Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) de üniversite bünyesinde karbon ayak izi hakkında farkındalık oluşturmayı sürdürüyor.  Arş. Gör. Dr. S. Tuğçe Kalkan, “Gerçekleştirmiş olduğumuz tüm faaliyetler sonucunda ortaya çıkan sera gazları vardır. Bu sera gazlarının en önemlisi karbondioksittir. Bunun dışında metan, azotoksitler ve diğer zararlı gazlar da mevcuttur. Karbon ayak izi dememizdeki neden, yaptığımız bir faaliyet sonucunda ortaya çıkardığımız sera gazlarının aslında karbondioksit eş değeri cinsinden açıklamaktır” dedi. Karbon ayak izini hesaplayan testler var” Dünya’da üniversitelerin de karbon ayak izini azaltmak için faaliyetler yürüttüğünü belirten Dr. Kalkan, “Üniversitemizin de 8 yıldır katılım sağladığı GreenMetric ‘Yeşil Üniversiteler Sıralaması’ var. 6 başlıkta üniversiteler değerlendiriliyor. Üniversitemiz, 1477 üniversite arasından 88’inci sırada yer aldı.  Bu sıralama kapsamında değerlendirmeler yapıp her yıl önümüze bir yol haritası çıkartıyoruz. Bu harita sonucunda eksikliklerimize yönelik faaliyetler yaparak kendimizi geliştirmeye ve karbon ayak izimizi azaltmaya çalışıyoruz” dedi. Örnek kampüs olma yolunda ilerliyoruz” EÜ’nin karbon ayak izi azaltmaya yönelik faaliyetlerinden bahseden Arş. Gör. Dr. Kalkan, “Ege Üniversitesinin kampüsünde yenilenebilir enerji çalışması yapılacak ve kampüsümüz bu konuda örnek kampüs olacak. “Ekonomik gelişmişlikle alakalı olarak Amerika ve Çin, karbon ayak izinin en yüksek olduğu ülkelerin başındayken Türkiye 13. sırada bulunuyor. Ülkelerin karbon ayak izinin yüksek olması, tüketimle ilgili ve bununla alakalı çalışmalar yürütülüyor. Dünya’da da iklim değişikliği ile ilgili çalışılıyor. Türkiye’de Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın ‘İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi Ve Eylem Planı’ var.  Paris İklim Anlaşması’nda yer verildiği gibi dünyanın ortalama sıcaklık artışını 2 santigrat dereceye ulaştırılmaması için çaba harcanıyor ancak şimdiden 1,5 dereceyi aştık” diye konuştu.
Küresel iklim krizinde pay sahibi olan karbon ayak izini azaltmak için dünya genelinde çalışmalar yapılıyor.

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) de üniversite bünyesinde karbon ayak izi hakkında farkındalık oluşturmayı sürdürüyor. 

Arş. Gör. Dr. S. Tuğçe Kalkan, “Gerçekleştirmiş olduğumuz tüm faaliyetler sonucunda ortaya çıkan sera gazları vardır. Bu sera gazlarının en önemlisi karbondioksittir. Bunun dışında metan, azotoksitler ve diğer zararlı gazlar da mevcuttur. Karbon ayak izi dememizdeki neden, yaptığımız bir faaliyet sonucunda ortaya çıkardığımız sera gazlarının aslında karbondioksit eş değeri cinsinden açıklamaktır” dedi.

Karbon ayak izini hesaplayan testler var”

Dünya’da üniversitelerin de karbon ayak izini azaltmak için faaliyetler yürüttüğünü belirten Dr. Kalkan, “Üniversitemizin de 8 yıldır katılım sağladığı GreenMetric ‘Yeşil Üniversiteler Sıralaması’ var. 6 başlıkta üniversiteler değerlendiriliyor. Üniversitemiz, 1477 üniversite arasından 88’inci sırada yer aldı.  Bu sıralama kapsamında değerlendirmeler yapıp her yıl önümüze bir yol haritası çıkartıyoruz. Bu harita sonucunda eksikliklerimize yönelik faaliyetler yaparak kendimizi geliştirmeye ve karbon ayak izimizi azaltmaya çalışıyoruz” dedi.

Örnek kampüs olma yolunda ilerliyoruz”

EÜ’nin karbon ayak izi azaltmaya yönelik faaliyetlerinden bahseden Arş. Gör. Dr. Kalkan, “Ege Üniversitesinin kampüsünde yenilenebilir enerji çalışması yapılacak ve kampüsümüz bu konuda örnek kampüs olacak.

“Ekonomik gelişmişlikle alakalı olarak Amerika ve Çin, karbon ayak izinin en yüksek olduğu ülkelerin başındayken Türkiye 13. sırada bulunuyor. Ülkelerin karbon ayak izinin yüksek olması, tüketimle ilgili ve bununla alakalı çalışmalar yürütülüyor. Dünya’da da iklim değişikliği ile ilgili çalışılıyor. Türkiye’de Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın ‘İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi Ve Eylem Planı’ var.  Paris İklim Anlaşması’nda yer verildiği gibi dünyanın ortalama sıcaklık artışını 2 santigrat dereceye ulaştırılmaması için çaba harcanıyor ancak şimdiden 1,5 dereceyi aştık” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.