EÜ, KFC gıda aş iş birliğinde üretilen 2 biber çeşidi tarım ve orman bakanlığı tarafından tescillendi

GÜNDEM (YH) - Yıldız Haber | 17.01.2025 - 11:28, Güncelleme: 17.01.2025 - 11:28 3931+ kez okundu.
 

EÜ, KFC gıda aş iş birliğinde üretilen 2 biber çeşidi tarım ve orman bakanlığı tarafından tescillendi

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve KFC Gıda A.Ş. iş birliği ile yürütülen “Turşuluk Üçburun Biber Çeşitlerinin Geliştirilmesi” başlıklı “Üniversite - Sanayi İşbirliği Ar-Ge Projesi”
 Çerçevesinde seleksiyon ıslahı yöntemi ile geliştirilen iki biber çeşidi tescillendi. Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne “Bayraktar” ve “Brezza” adları ile sunulan iki biber çeşidi, Standart Tohumluk Kayıt Listesinde (Sebze Çeşitleri)  yer aldı. Proje Yürütücüsü EÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Duman, KFC Gıda A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, proje araştırmacıları; Prof. Dr. Eftal Düzyaman, Prof. Dr. M. Kadri Bozokalfa, Dr. Tansel Kaygısız, Ziraat Mühendisi Tuncay Afacan ve Fatih Mehmet Özgüven; EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı makamında projenin detaylarını paylaştı. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ülkemizin sayılı Ziraat Fakültelerinden birisine sahip olan Üniversitemizde bu bilinçle tarım, gıda ve sağlık temalarını ortak paydada buluşturarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. KFC Gıda A.Ş. ile yürüttüğümüz ortak proje çerçevesinde ‘Bayraktar’ ve ‘Brezza’ adlarıyla iki biber çeşidi, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından tescillendi ve ticari anlamda da ilgi gördü” dedi. Salamura-turşu alanında ilk tescil alan çeşitler Prof. Dr. İbrahim Duman, “Proje çalışmaları Ziraat Fakültemizin Bahçe Bitkileri Bölümü uygulama ve araştırma alanları ile üç burun biberinin yoğun yetiştiriciliğinin yapıldığı Manisa-Muradiye-Pelitalan Köyü, Balıkesir Bigadiç ve Balıkesir İvrindi üretici alanlarında gerçekleştirildi. KFC Gıda A.Ş. finansmanında yürütülen proje çalışmaları ile tescil edilen çeşitler değerlendirilme şekilleri (salamura/turşu) esas alındığında ülkemizde ilk tescil alan çeşitler konumundadır. Tescil edilen iki çeşit de KFC Gıda A.Ş. tarafından sözleşmeli üretim yapılan bölgelerde verim ve kalite özellikleri bakımından üreticiler tarafından büyük ilgi görmüştür” diye konuştu. Tescil alan biber çeşitlerinin morfolojik ve görsel özelliklerini anlatan Prof. Dr. Duman, “Bayraktar ismini verdiğimiz çeşidimiz; 80-90 santimetre yüksekliğinde ve 60-70 santimetre genişliğinde bitki habitüsü oluşturmaktadır. Yaprakları dar-uzun, ucu sivri, koyu yeşil, çiçek taç yaprakları beyaz, kirli beyaz, çiçekleri yere bakar özelliktedir. Uç sürgünler çok kırılgandır, dolayısıyla hasatta dikkat ister. Meyveleri koyu yeşildir, bitki üzerinde genelde yukarı bakar konumdadır. Meyveler 2,0-2,5 santimetre çap ve 4-5 santimetre uzunlukta, acı, tam olgunlukta kırmızı renklidir. Ortalama verimi 4-5 ton/da şeklindedir. Brezza çeşidimiz ise; 90-100 santimetre yüksekliğinde, 80-90 santimetre genişliğinde bitki habitüsü oluşturmaktadır. Yaprakları geniş-uzun, ucu sivri, koyu yeşil, çiçek taç yaprakları beyaz, kirli beyazdır.  Çiçek ve meyveleri genelde yana ve yere bakar konumdadır. Meyveler 2,5-4,0 santimetre çap ve 7-8 santimetre uzunlukta, acı, tam olgunlukta kırmızı renklidir. Ortalama verim ise 7-8 ton/da şeklindedir” ifadesini kullandı.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ve KFC Gıda A.Ş. iş birliği ile yürütülen “Turşuluk Üçburun Biber Çeşitlerinin Geliştirilmesi” başlıklı “Üniversite - Sanayi İşbirliği Ar-Ge Projesi”

 Çerçevesinde seleksiyon ıslahı yöntemi ile geliştirilen iki biber çeşidi tescillendi. Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne “Bayraktar” ve “Brezza” adları ile sunulan iki biber çeşidi, Standart Tohumluk Kayıt Listesinde (Sebze Çeşitleri)  yer aldı.

Proje Yürütücüsü EÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Duman, KFC Gıda A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, proje araştırmacıları; Prof. Dr. Eftal Düzyaman, Prof. Dr. M. Kadri Bozokalfa, Dr. Tansel Kaygısız, Ziraat Mühendisi Tuncay Afacan ve Fatih Mehmet Özgüven; EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak’ı makamında projenin detaylarını paylaştı.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ülkemizin sayılı Ziraat Fakültelerinden birisine sahip olan Üniversitemizde bu bilinçle tarım, gıda ve sağlık temalarını ortak paydada buluşturarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. KFC Gıda A.Ş. ile yürüttüğümüz ortak proje çerçevesinde ‘Bayraktar’ ve ‘Brezza’ adlarıyla iki biber çeşidi, Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından tescillendi ve ticari anlamda da ilgi gördü” dedi.

Salamura-turşu alanında ilk tescil alan çeşitler

Prof. Dr. İbrahim Duman, “Proje çalışmaları Ziraat Fakültemizin Bahçe Bitkileri Bölümü uygulama ve araştırma alanları ile üç burun biberinin yoğun yetiştiriciliğinin yapıldığı Manisa-Muradiye-Pelitalan Köyü, Balıkesir Bigadiç ve Balıkesir İvrindi üretici alanlarında gerçekleştirildi. KFC Gıda A.Ş. finansmanında yürütülen proje çalışmaları ile tescil edilen çeşitler değerlendirilme şekilleri (salamura/turşu) esas alındığında ülkemizde ilk tescil alan çeşitler konumundadır. Tescil edilen iki çeşit de KFC Gıda A.Ş. tarafından sözleşmeli üretim yapılan bölgelerde verim ve kalite özellikleri bakımından üreticiler tarafından büyük ilgi görmüştür” diye konuştu.

Tescil alan biber çeşitlerinin morfolojik ve görsel özelliklerini anlatan Prof. Dr. Duman, “Bayraktar ismini verdiğimiz çeşidimiz; 80-90 santimetre yüksekliğinde ve 60-70 santimetre genişliğinde bitki habitüsü oluşturmaktadır. Yaprakları dar-uzun, ucu sivri, koyu yeşil, çiçek taç yaprakları beyaz, kirli beyaz, çiçekleri yere bakar özelliktedir. Uç sürgünler çok kırılgandır, dolayısıyla hasatta dikkat ister. Meyveleri koyu yeşildir, bitki üzerinde genelde yukarı bakar konumdadır. Meyveler 2,0-2,5 santimetre çap ve 4-5 santimetre uzunlukta, acı, tam olgunlukta kırmızı renklidir. Ortalama verimi 4-5 ton/da şeklindedir.

Brezza çeşidimiz ise; 90-100 santimetre yüksekliğinde, 80-90 santimetre genişliğinde bitki habitüsü oluşturmaktadır. Yaprakları geniş-uzun, ucu sivri, koyu yeşil, çiçek taç yaprakları beyaz, kirli beyazdır.  Çiçek ve meyveleri genelde yana ve yere bakar konumdadır. Meyveler 2,5-4,0 santimetre çap ve 7-8 santimetre uzunlukta, acı, tam olgunlukta kırmızı renklidir. Ortalama verim ise 7-8 ton/da şeklindedir” ifadesini kullandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.