En ilginç kemençeler burada üretiliyor

KÜLTÜR 07.06.2021 - 17:47, Güncelleme: 07.06.2021 - 17:47 3396+ kez okundu.
 

En ilginç kemençeler burada üretiliyor

Kemençe ustası Temel Karademir'in klasik kemençenin yanı sıra tüfek, akrep, deve kuşu, baston şeklinde ürettiği kemençeler, süs eşyası olarak ilgi görüyor.
Görele ilçe merkezindeki dükkanında kemençe üretimi yapan Karademir, ahşabı farklı şekillerde işleme fikrini kemençe üzerinde denemeye karar verdi. İlk olarak 2014 yılında deve kuşu şeklinde kemençe yapan Karademir, daha sonra bunu hobi haline getirdi. 15 yıllık kemençe ustası Kardemir'in ürettiği hayvan ve yöresel eşya figürlü kemençeler, süs eşyası olarak alıcı buluyor. Temel Karademir (65), endüstri meslek lisesinde hizmetli olarak çalıştığı yıllarda makinelerle ağaç işlemeyi öğrendiğini söylerken, kısa süre sonra kemençe yapmayı da öğrendiğini dile getirerek emekli olduktan sonra makine alarak dükkan açtığını anlattı. Yıllardır yaptığı klasik kemençelerin yanı sıra farklı görünüşlerde kemençeler de ürettiğini belirten Karademir, şöyle devam etti: “Şairler der ki ilham geldi şiir yazdım, bende de böyle bir şey var. Aklıma bir şey geliyor, tüfek şeklinde kemençe yapayım, akrep şeklinde kemençe yapayım. Ağaçlara kendi düşüncelerimi yansıtmaya çalışıyorum. Değişik figürlerde aklıma ne geliyorsa yapıyorum. Ördek şeklinde kemençe vardı, satıldı, yine deve kuşu gibi değişik kemençeler vardı, şehir dışından satın alanlar oldu."
Kemençe ustası Temel Karademir'in klasik kemençenin yanı sıra tüfek, akrep, deve kuşu, baston şeklinde ürettiği kemençeler, süs eşyası olarak ilgi görüyor.

Görele ilçe merkezindeki dükkanında kemençe üretimi yapan Karademir, ahşabı farklı şekillerde işleme fikrini kemençe üzerinde denemeye karar verdi. İlk olarak 2014 yılında deve kuşu şeklinde kemençe yapan Karademir, daha sonra bunu hobi haline getirdi.

15 yıllık kemençe ustası Kardemir'in ürettiği hayvan ve yöresel eşya figürlü kemençeler, süs eşyası olarak alıcı buluyor.

Temel Karademir (65), endüstri meslek lisesinde hizmetli olarak çalıştığı yıllarda makinelerle ağaç işlemeyi öğrendiğini söylerken, kısa süre sonra kemençe yapmayı da öğrendiğini dile getirerek emekli olduktan sonra makine alarak dükkan açtığını anlattı.

Yıllardır yaptığı klasik kemençelerin yanı sıra farklı görünüşlerde kemençeler de ürettiğini belirten Karademir, şöyle devam etti: “Şairler der ki ilham geldi şiir yazdım, bende de böyle bir şey var. Aklıma bir şey geliyor, tüfek şeklinde kemençe yapayım, akrep şeklinde kemençe yapayım. Ağaçlara kendi düşüncelerimi yansıtmaya çalışıyorum. Değişik figürlerde aklıma ne geliyorsa yapıyorum. Ördek şeklinde kemençe vardı, satıldı, yine deve kuşu gibi değişik kemençeler vardı, şehir dışından satın alanlar oldu."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.