Bağcılığın yol haritası: Manisa Üzüm Çalıştayına hazırlanıyor
Bağcılığın yol haritası: Manisa Üzüm Çalıştayına hazırlanıyor
Manisa, 871 bin dekarlık bir alanda yaklaşık 40 bin ailenin geçimini sağladığı üzüm üretimiyle Türkiye'nin önemli bir merkezidir ve ülke ihracatında büyük bir paya sahiptir. İ
İlimizde üretilen üzüm, hem sofralık olarak hem de kurutulmuş olarak dünya çapında talep görmektedir. Manisa’nın bağcılık sektörü, yalnızca yerel üretim ve tüketimle sınırlı kalmayıp, yıllık 500 milyon dolarlık ticaret hacmiyle küresel pazarlarda güçlü bir oyuncu olmayı sürdürmektedir. Özellikle kurutmalık Sultani Çekirdeksiz ile dünya pazarlarında tanınan Manisa’ya rakip önemli ihracatçı ülkeler arasında ABD, İran, Şili, Arjantin, Hindistan ve Çin de bulunmaktadır. Sultani Çekirdeksiz kuru üzümün kendine has aromatik lezzeti, altın sarısı rengi ve küçük taneleri, Türk üzümünü bu ülkelerden ayıran en önemli özelliklerden biridir.
İklim değişikliği, bağcılık sektörünün karşı karşıya olduğu önemli sorunlardan biridir. Yüksek sıcaklıklar, kuraklık, dolu ve don gibi beklenmedik hava olayları, kurutma döneminde görülen ekstrem yağışlar, hastalık ve zararlılarla mücadelenin zorlaşması gibi iklim değişikliği etkileri son yıllarda üzüm üretiminde güçlüklere neden olmaktadır. Bu nedenle Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün ev sahipliğinde bir Çalıştay planlanmakta olup burada sektörün geleceği için iklim değişikliğine uyum sağlamanın yolları, çevre dostu tarım tekniklerinin benimsenmesi, suyun verimli kullanımı gibi konular ele alınacak.
Çalıştay’ın amacı ve sektör üzerindeki etkisi
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ege Üniversitesi, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Manisa Ticaret Borsasının katkılarıyla, “Bağcılığın Yol Haritası: Manisa Üzüm Çalıştayı” 15 Ocak 2025 tarihinde Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilecektir. Çalıştay, bağcılıkla ilgili tüm paydaşların bir araya gelerek, karşılaşılan zorlukları tartışacağı ve yenilikçi çözümler geliştireceği önemli bir platform olacak.
Katılımcı kurum ve kuruluşlar
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığı Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ege Üniversitesi, Ege İhracatçı Birlikleri, TMO, Tariş, İhracatçı Firmalar, Ticaret Borsaları, Ziraat Odaları, DSİ, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çalışma Bakanlığı İl Temsilciği, Manisa TARSİM Bölge Müdürlüğü, Manisa Ziraat Mühendisleri Odası, KSKDER, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği, Celal Bayar Üniversitesi, , IPA, Teknoloji Firmalarının Temsilcileri, TKDK, Manisa Tarım ve Orman Gençlik Konseyi,
Üzüm Çalıştayı, Manisa’daki bağcılık sektörünün daha güçlü, sürdürülebilir ve rekabetçi hale gelmesine büyük katkı sağlayacaktır. Üzüm üreticilerinin küresel pazarlara daha etkili bir şekilde ulaşması ve sektördeki tüm birimlerin güç birliği yaparak kalıcı çözümler üretmesi adına bu Çalıştayın önemi büyüktür. Katılımcıların değerli katkıları ile elde edilecek sonuçların, sektörde güçlü bir çarpan etki yaratacağı düşünülüyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.