...gelişen teknolojiyle
birlikte tarihe karışıyor. Değirmenciler, değirmen işletmeciliğinin
babalarından miras kaldığını, amaçlarının kazançtan ziyade geleneği yaşatmak ve
değirmeni sonraki kuşağa devretmek olduğunu, eskiden değirmenciliğin kazançlı
bir meslek olduğunu, bugün ise bu işleri bilenin kalmadığını söylediler.
Değirmenlerin terk edilmesinin kendilerini çok üzdüğünü belirten değirmenciler,
“Yaylalarda ve köylerde yaşamın yoğun olduğu dönemlerde dedelerimiz
yetiştirdiği mısırı hasat eder, sonra da serenderde kuruturdu. Kışın bu
mısırlar ailenin ihtiyaçları doğrultusunda su değirmenlerinde öğütülürdü. Mısır
unu, temel besin kaynağıydı. Mısır unu, ekmek yapımında, hamsi kızartmada,
çeşitli lahana yemeklerinde muhakkak kullanılırdı. Günümüzde ise mısır ekmeği
az yenir oldu. Değirmenlere de ihtiyaç kalmadı. Değirmenlerimiz kaderlerine
terk edildi” dediler.