PİRAZİZ'DE İŞLETMECİ RUHU
Turizmle ilgili bundan önceki yazılarımda yinelediğim gibi yakın gelecekte Karadeniz turizmin merkezi konumuna gelecek. Dünyada ve ülkemizde küresel ısınma ile birlikte insanlar daha serin, küresel ısınmadan daha az etkilenen bölgeleri tercih edecekler, insanımız tatillerini artık Ege ve Akdeniz yerine Karadeniz’de geçirmeyi planlayacaklar.
Karadeniz’in incisi, mavi ile yeşilin harmanlandığı, turizm potansiyeli oldukça yüksek Giresun ve ilçeleri kendisini yakın geleceğin bu olgusuna hazırlamak zorundadır. Giresun'un turizm potansiyeli oldukça yüksek ilçelerinden biri de hiç kuşkusuz Piraziz'dir. Çünkü, Piraziz' de Havaalanı var. Çünkü Piraziz'in marka olabilecek köftesi, pidesi var, haşlaması var. Ve Piraziz'in elması var. Üzülerek ifade etmek gerekirse Piraziz'in tanıtımında ne pidesi, ne köftesi ne haşlaması ne de elması marka olamadı.
Son yıllarda, son aylarda ve günlerde Piraziz’e yatırım yapmak isteyen girişimci ve yatırımcıların sayısında artış gözlenirken, mevcut kimi yerli işletmeciler bu fırsatı değerlendirmek yerine Piraziz’in geleceğine, tanıtımına olumsuz yönde katkı yapıyor. Kimi kasap ve pidecilerin müşterilere iyi davranmadığı, hizmet kalitesinin iyi olmadığı, müşteri ayrımı gözetildiği yönünde şikayetler olduğunu sık sık duymakta ve görmekteyim. Başlangıçta iyi umut ve niyetlerle açılan bu tür kimi işletmelerin kısa bir süre sonra farklı amaçlara yönelmeleri, kısa yoldan zengin olmayı düşlemeleri açıkçası Piraziz’e zarar veriyor. Biz istiyoruz ki Piraziz'i Pirazizli, Piraziz'e gönül veren girişimciler tanıtsın, Piraziz'in nimetinden Piraziz ve yörenin işletmecileri yararlansın. Hem kendileri hem de Piraziz kazançlı çıksın. Niçin Trabzonlu, Rizeli veya bir başkası gelip Piraziz'in geleceğine yön versin, tanıtımını üstlensin? Piraziz'in marka bir ilçe olmayışında biraz da bu zihniyetin neden olduğunu düşünüyorum.
Piraziz'de bu olumsuzluklar yaşanırken kuşkusuz iyi örnekler de gözleniyor. Piraziz Belediyesi ve başkanının vizyon sahibi olması, geleceğe ait proje ve planlarının olması, Piraziz'in tanıtım ve gelişmesi yönünde çaba içerisinde bulunması Piraziz adına umutlarımızı artırmaktadır. Eğrice mevkiinde yeni hizmete açılan Şalamor Cafe de değişik mekanı, otantik yapısı, doğaya saygısı, hizmet ve sunum kalitesiyle Piraziz'e farkındalık yaratacak gibi. Şeyhli Mahallesinde 2012 yılında oluşturulan Eko-Turizm sayesinde yapılan yörenin mimari özelliğini taşıyan konukevi de yerli ve yabancı konuklarını bekliyor. Şeyhli Eko-köy yöresel yemekleri, gelenek görenekleri, el emeği yöresel ürünleri ile yörenin yayla ve inanç turizmine katkı sağlayacak niteliğe kavuşmuş.
Yine Pazarsuyunda açılan Saklıköy; çocuk parkı, lokantası, pidesi ve et ürünleri ile damak zevkine önem verenlerin vazgeçemeyecekleri mekan olma özelliğine sahip, açıkçası alanında marka olmaya aday. Çünkü Saklıköy'ü alanında deneyimli, vizyon sahibi, kaliteden ödün vermeyen, girişimci ruhunu bünyesinde taşıyan Ali YAVUZ işletiyor.
Şu hususu bir kez daha yinelemek istiyorum; Vicdan ile cüzdan arasında kalan veya vicdan ile cüzdan arasında kararsız olan girişim ve yatırımcıların Piraziz'e ve yöresine hiç bir katkısı olamaz.