Ordu ve Giresun'da eko gastronomi turizmi başlıyor

Türkiye’de yeni gelişme aşamasında olan Eko Gastronomi turizmi için Ordu-Giresun yöresel yemekler turizme kazandırmak için harekete geçildi. Türkiye'nin tanınmış mutfak şeflerinden  Süleyman Engin, Eko Turizm köyü olan Şeyhli Köyü’nü ziyaret ederek Şeyhli Köyü Eko turizmin kurucusu Ümmühan Aydın’la bilgi alışverişinde bulundu. Şeyhli Eko turizmin kurucusu Ümmühan Aydın, Süleyman Engin’e teşekkür ederek bu organizasyonu Pikola tur yapacak. Aydın ayrıca Eko Gastronominin tanımını şöyle yaptı: "Besinlerin organik yapıları bozuldu. Biyolojik çeşitlilik azaldı. Toprakları zehirleyerek, havayı kirleterek, kirli yakıtlara başvurarak büyük bir doğal yıkıma neden olundu. Dünyadaki açlığa son vermek yerine, milyarlarca insanın emeğine saygısızlık eden küresel bir sistem oluşturuldu. Olanak ölçüsünde yerel, doğal, geleneksel ve mevsimsel bir çiftçi tarımının kriterlerini oluşturmak çözümün ilk adımı olacaktır. İnsanların beslenmelerinin bedeli, doğanın dengesini bozmak olmamalıdır. Gastronomlar ve tüketiciler artık görmezden gelemezler. Her ne kadar tebessümle karşılansa da, ne yediğimiz konusundaki seçimlerimiz dünyayı yönlendirmektedir. Gastronomi Bilimine Yeni Bir Bakış  Lezzetli ve ekolojik açıdan sürdürülebilir her geleneksel yiyeceğin ardında yüzyıllara dayanan bir bilgi birikimi, beceri, akıl ve yaratıcılık vardır.  Beslenme eylemini üretimin bütünleyici ve ayrılmaz parçası olarak gören yeni gastronomi anlayışıyla; üreticiler, araştırmacılar, satıcılar, aşçılar, çiftçiler ve tüketicilerden oluşan çok geniş bir ağ meydana gelmektedir. Nitelikli ürünler yemek, iyi bir yiyeceğin lezzetine varmak ve gıda hakları herkesin en temel haklarıdır" dedi.