Fındık'ta budama verimi yüzde 50 artırıyor

Bu konuda fındıkta kaliteyi ve verimi artırmak için çok önemli yeri olan Budama konusunda üreticiler uyarmak isteyen Nesil, “Fındık bahçelerinde yapılacak budama ya da üreticilerimizce daha çok bilindiği gibi bahçeleme işleminin birçok faydası vardır. Düzgün ve kuvvetli taç oluşumunu sağlar. Bitkilerin uzun süre verim çağında kalmasını, daha kaliteli meyve vermesini ve verim artışını sağlar. Ocakların daha iyi ışık almasını ve tozlanma oranını artırır. Kök sürgünü temizliği yapılması ile su ve besin maddelerini sömürmeleri engellenir. Bakım, hasat, hastalık ve zararlılarla mücadele vb. teknik işler kolaylaşır. Ağaç kısa sürede verime yatar, verim dalgalanmaları azalır. Fındıkta budama esas olarak iki zamanda yapılmaktadır. Fındıkta budama, şekil budaması, verim ya da ürün budaması ve gençleştirme budaması olarak uygulanmaktadır. Bahçe tesis edilmeden önce fındık fidanlarının sağlıklı ve pişkin olmasına dikkat edilmeli, zedelenmiş kökler sağlam doku üzerinden kesilmeli, uzun kökler kısaltılmalı, ayrıca 35-40 cm uzunluğunda bir göz üzerinden tırnak bırakılmadan gözün ters istikametinden budama makası ile kesilmelidir. Ocak ya da sıra dikim sistemine göre tesis edilen bahçelerde ilk beş yıl şekil budaması yapılır. Fındık bahçelerinde verim çağı çeşide, bakım şartlarına ve ekolojiye göre değişmekle birlikte 20-25 yaşlarına kadar devam etmektedir. Bundan sonra ana dallar üzerindeki yan dallarda sıklaşma, sürgün faaliyetlerinde gerilemeler ve buna bağlı olarak verim azalır. Fındık üreticilerinin sık aralıklarla tesis edilmiş ve ocaktaki dal sayısının fazla bırakıldığı bahçelerden yüksek ve kaliteli ürün alınamayacağını dikkate almaları gerekir. Ayrıca gençleştirme maksadıyla tam verim çağındaki dalların çıkarılması verimin azalmasına neden olmaktadır. Fındık üreticilerinin bahçelerinde, yetiştiricilikle ilgili uygulamaları tekniğine uygun bir şekilde ve bilgi sahibi olarak yapmaları beklenen faydanın ve kazancın elde edilmesini sağlayacaktır” dedi.