EÜ “Depozitosu olan ambalajlar” makinesiyle geri dönüşüme katkı sağlayacak
Üzerinde DOA amblemi bulunan cam, metal ve plastik atıkları otomatik olarak ayrıştırarak geri dönüşüm süreçlerinin verimliliğini artıran makine, atık karşılığında depozito sağlıyor.
Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Üniversitemiz, ‘Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın doğa dostu üniversiteler vizyonu ve değerli eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında pilot üniversite seçilen üniversitemiz bir yeniliğe daha imza attı. Diş Hekimliği Fakültemize kurulan Depozitosu Olan Ambalajlar makinesi, atıkların geri dönüşümüne katkı sağlayacak” dedi.
Mobil uygulama üzerinden geri dönüşüm sağlanacak
ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Armağan Kınal ise, “ Üniversitemize, Türkiye Çevre Ajansı tarafından kazandırılan Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) makinesi, Diş Hekimliği Fakültesine yerleştirildi. Bu çevre dostu sistem, üzerinde DOA amblemi bulunan cam, metal ve plastik atıkları otomatik olarak ayrıştırarak geri dönüşüm süreçlerinin verimliliğini artırmayı amaçlıyor. Kullanıcılar, ‘DOA Geri Dönüşüm’ mobil uygulamasını indirerek atıklarını makineye bıraktıklarında para kazanabiliyor; bu paraları farklı alanlarda kullanabiliyorlar. Sistem, her atığın türünü sensörlerle algılayarak doğru bölmeye yönlendiriyor ve kullanıcıyı uygulama üzerinden bilgilendiriyor” diye konuştu.