Akhisar Ticaret Borsası Portekiz tarım heyetini ağırladı
Teknik ziyarette, zeytin tarımı ve zeytinyağı sektöründe karşılaşılan benzer sorunlar ve deneyimler masaya yatırıldı.
Türkiye ile Portekiz arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını amaçlayan ziyaret kapsamında, özellikle zeytincilikte verimlilik, maliyet baskıları, çiftçi ortalama yaşının giderek yükselmesi, iklim değişikliğiyle uyumlu üretim modelleri ve çevresel sürdürülebilirlik konuları ele alındı.
APPITAD Başkanı Francisco Ataíde Pavão, yüksek hasat maliyetleri, eğimli ve teraslı arazilerde üretim zorlukları, gençlerin tarımdan uzaklaşması, su kıtlığı ve iklim değişikliğinin zeytincilik üzerindeki etkilerinin Portekiz’de olduğu kadar Akdeniz havzasının tamamında belirleyici olduğunu ifade etti. Mevsimsel değişimler nedeniyle zeytinyağında erken hasadın giderek yaygınlaştığını, kalite odaklı üretimin ise stratejik bir tercih haline geldiğini vurguladı.
Atık zannedilen “Altın Su”
Toplantıda, zeytin meyvesi yağa işlenirken elde edilen yan ürünlerden zeytin suyunun tarımsal üretimde gübreleme ve sulama amaçlı kullanımına yönelik Portekiz uygulamaları da paylaşıldı. Pavão, geçmişte atık olarak görülen suyun bugün dekara 8 tona kadar kontrollü şekilde tarım arazilerine verilerek hem çevresel yükün azaltıldığını hem de tarımsal fayda sağlandığını aktardı. APPITAD üyeleri, Türkiye’ye gelmeden önce edindikleri izlenimlerle sahada gördükleri arasında önemli farklar olduğunu da dile getirdi. Modern tesisler, büyük ölçekli tarıma dayalı sanayi işletmeleri ve teknolojik altyapıdan etkilendiklerini ifade eden heyet, ortak sorunların çözümüne yönelik olarak Türkiye ile Portekiz arasında ortak proje geliştirmeye açık olduklarını belirtti.
Rakip değil, partner
Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat ise iklim krizinin ve maliyet baskısının tarımsal üretim üzerindeki etkilerinin her geçen gün daha görünür hale geldiğini belirterek, elimizdeki değerlerin yönetiminin eskisinden daha önemli hale geldiğinin altını çizdi. Zeytinyağı tüketiminin küresel ölçekte artış gösterdiğine dikkat çekerek, Türkiye ve Portekiz’in bu süreçte rakip değil, iş birliği yapan partner olarak görülmesi gerektiğini söyledi.