Üreticilere azotlu gübre uyarısı

Bu nedenle İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından üreticilere aşağıdaki teknik bilgilerin verilmesinde fayda görüldüğü ifade edildi.Yapılan açıklamada, "Gübrelemede toprak ve yaprak örneği alınıp, analiz yaptırarak, çıkan raporda önerilen çeşit ve miktarda gübre kullanılması büyük önem taşımaktadır. Uygun çeşit ve miktarda azotlu gübre kullanılması fındıktan istenilen düzeyde verim alınmasını sağlar ve toprak özelliğinin olumsuz etkilenmesi önlenmiş olur. Giresun ilimizdeki fındık bahçelerinde organik madde oranına yönelik olarak yapılan araştırmalarda; bir vejatasyon (bitkilerde büyüme) döneminde, dönüme 20-24 kg saf azot verilmesi gerektiği tespit edilmiştir. Azotlu gübrenin uygulama biçimi ve zamanı azot kaybı üzerine etkilidir. Azot oldukça hareketli bir elementtir. İhtiyacı olduğu dönemden önce uygulanırsa topraktan yıkanarak ve gaz halinde uçarak kaybolur. Uygulama zamanlarında vejetasyon dönemi dikkate alınmalıdır.Bölgemiz asit karakterli topraklara sahip olduğundan, Ph 4,5 altında olması durumunda bitki tarafından azot alımı azalmaktadır. Bunun için toprak Ph durumunun kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu durumda sonbaharda kireç uygulaması önem kazanmaktadır.  Genellikle Karadeniz Bölgesi fındık bahçelerinin büyük bir çoğunluğunun asit karakterde olduğu dikkate alınırsa, Kalsiyum Amonyum Nitrat (%26 CAN)    kullanılması gerekli olmakla birlikte, yüksek oranda saf azot içeren (%45-46 N)   ÜRE gübresi de kullanılabilir. Gübre uygulaması ile ilgili bilgilendirme İl/İlçe Müdürlüğü teknik elemanlarınca yapılacak olup, gübreleme işlemi Tarım İşletme Danışmanı, Tarım Kredi Kooperatifi, Fiskobirlik, Ziraat Odalarında görevli personel, muhtar veya aza nezaretinde yapılacaktır" denildi.