VALİLİKTEN DERE YATAĞI İÇİN AÇIKLAMA

GÜNDEM 22.11.2019 - 18:22, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 2416+ kez okundu.
 

VALİLİKTEN DERE YATAĞI İÇİN AÇIKLAMA

Pazarsuyu Deresi kenarına ya­pı­lan depo in­şa­atı nedeniyle su­suz­luk­la karşı kar­şı­ya kalan çift­çi­le­r için yaptığımız habere Giresun Valiliği cevap verdi.
11 Kasım 2019 Pazartesi günü gazetemizde yayınlanan ‘ÇİFTÇİLER SOKAĞA DÖKÜLDÜ’ başlıklı haberimize Giresun Valiliğinden cevap geldi. Haberimize istinaden Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, konunun araştırılması için yetkililere talimat verdi. Bunun üzerine yapılan araştırma sonrası Giresun Valiliğinden yapılan açıklamada, “Giresun ili Bulancak İlçesi Pazarsuyu Köyü’nde dere yatağının yönünün değiştirildiği haberleri üzerine, Sayın Valimiz Harun Sarıfakıoğulları tarafından, Devlet Su İşleri (DSİ) 226.Şube Müdürlüğüne söz konusu haberlerde yer alan iddiaların yerinde araştırılması talimatı verilmiştir. DSİ 226.Şube Müdürlüğü tarafından 22 Kasım 2019 Cuma günü,  Giresun ili, Bulancak ilçesi, Pazarsuyu Köyünde bulunan özel şahıs teşebbüsünde yapımına başlanan bir marketler zincirine ait depo inşaatının bulunduğu alanda dere yatağının kurutularak canlı yaşama son verildiği, köylünün kullanımında olan suyun artık kullanılamadığı gibi hususlar yerinde incelenmiştir. DSİ 226.Şube Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme ve araştırma sonucuna göre hazırlanan bilgi notu şöyle; ‘DSİ tarafından Giresun ilinde 2009 yılında meydana gelen sel afeti nedeniyle ‘Giresun Bulancak Pazarsuyu ve Domuz Deresi Taşkın Koruma İnşaat İşi’ yatırım programına alınarak ihalesi yapılmış ve 02.06.2010 tarihinde sözleşmesi imzalanarak işe başlanmıştır.  Bu iş kapsamında ve yukarda bahsi geçen marketler zincirinin depo sahası olarak inşası yapılan alanın bulunduğu mevkide 25.000 ‘lik haritada da görüleceği üzere dere bu kısımda iki kola ayrılarak akmakta idi. İnşaat aşamasında muhtarlık ile yapılan görüşmeler üzerine dere yatağının akışa göre sağ sahile alınması, sol sahilde ki kısımda ise sulama amaçlı kullanılan kuyular olması sebebiyle imalat içerisinde geçiş yapısı bırakılarak bu kısımda oluşabilecek mağduriyetlerin giderilmesi istenmiştir. Bu talep doğrultusunda dere yatağı sağ sahile alınarak iki taraflı istifli taş tahkimat yapılarak taşkın kontrol tesisi yapılmış olup, sol sahilde yer alan dere yatağındaki su kullanımı nedeniyle memba tarafta su girişinin ve sedde üzerinden yol bağlantısının sağlanabilmesi amacıyla 2x2 m ölçülerinde betonarme menfez yapılmıştır. Mansap su çıkışı ise imalat açılarak sağlanmıştır. Yapılan bu çalışma ile sol sahilde yer alan dere yatağı, dere yatağı konumundan çıkarılmış olup su kullanımı sağlanması amacıyla su kanal görünümü oluşmuştur. Bu alanda bulunan su kuyusu ile ilgili Bulancak Belediyesi ile yazışma yapılmış olup, bu kuyunun kullanılmadığı atıl olduğu Bulancak Belediye Başkanlığının 29.04.2019 tarih ve 1963 sayılı yazısı ile Kurumumuza bildirilmiştir. Söz konusu alanda yapılan depo inşaatından önce kullanılan sulama suyu, inşaat alanı içerisinde yer alan bahçelerin sulanması amacıyla kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bu bahçe alanlarının bulunduğu tüm arazi ilgili firma tarafından kiralanmış olması sebebiyle sulama suyu ihtiyacı da kalmamıştır” denildi.
Pazarsuyu Deresi kenarına ya­pı­lan depo in­şa­atı nedeniyle su­suz­luk­la karşı kar­şı­ya kalan çift­çi­le­r için yaptığımız habere Giresun Valiliği cevap verdi.

11 Kasım 2019 Pazartesi günü gazetemizde yayınlanan ‘ÇİFTÇİLER SOKAĞA DÖKÜLDÜ’ başlıklı haberimize Giresun Valiliğinden cevap geldi.

Haberimize istinaden Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, konunun araştırılması için yetkililere talimat verdi.

Bunun üzerine yapılan araştırma sonrası Giresun Valiliğinden yapılan açıklamada, “Giresun ili Bulancak İlçesi Pazarsuyu Köyü’nde dere yatağının yönünün değiştirildiği haberleri üzerine, Sayın Valimiz Harun Sarıfakıoğulları tarafından, Devlet Su İşleri (DSİ) 226.Şube Müdürlüğüne söz konusu haberlerde yer alan iddiaların yerinde araştırılması talimatı verilmiştir. DSİ 226.Şube Müdürlüğü tarafından 22 Kasım 2019 Cuma günü,  Giresun ili, Bulancak ilçesi, Pazarsuyu Köyünde bulunan özel şahıs teşebbüsünde yapımına başlanan bir marketler zincirine ait depo inşaatının bulunduğu alanda dere yatağının kurutularak canlı yaşama son verildiği, köylünün kullanımında olan suyun artık kullanılamadığı gibi hususlar yerinde incelenmiştir. DSİ 226.Şube Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme ve araştırma sonucuna göre hazırlanan bilgi notu şöyle; ‘DSİ tarafından Giresun ilinde 2009 yılında meydana gelen sel afeti nedeniyle ‘Giresun Bulancak Pazarsuyu ve Domuz Deresi Taşkın Koruma İnşaat İşi’ yatırım programına alınarak ihalesi yapılmış ve 02.06.2010 tarihinde sözleşmesi imzalanarak işe başlanmıştır.  Bu iş kapsamında ve yukarda bahsi geçen marketler zincirinin depo sahası olarak inşası yapılan alanın bulunduğu mevkide 25.000 ‘lik haritada da görüleceği üzere dere bu kısımda iki kola ayrılarak akmakta idi. İnşaat aşamasında muhtarlık ile yapılan görüşmeler üzerine dere yatağının akışa göre sağ sahile alınması, sol sahilde ki kısımda ise sulama amaçlı kullanılan kuyular olması sebebiyle imalat içerisinde geçiş yapısı bırakılarak bu kısımda oluşabilecek mağduriyetlerin giderilmesi istenmiştir. Bu talep doğrultusunda dere yatağı sağ sahile alınarak iki taraflı istifli taş tahkimat yapılarak taşkın kontrol tesisi yapılmış olup, sol sahilde yer alan dere yatağındaki su kullanımı nedeniyle memba tarafta su girişinin ve sedde üzerinden yol bağlantısının sağlanabilmesi amacıyla 2x2 m ölçülerinde betonarme menfez yapılmıştır. Mansap su çıkışı ise imalat açılarak sağlanmıştır. Yapılan bu çalışma ile sol sahilde yer alan dere yatağı, dere yatağı konumundan çıkarılmış olup su kullanımı sağlanması amacıyla su kanal görünümü oluşmuştur. Bu alanda bulunan su kuyusu ile ilgili Bulancak Belediyesi ile yazışma yapılmış olup, bu kuyunun kullanılmadığı atıl olduğu Bulancak Belediye Başkanlığının 29.04.2019 tarih ve 1963 sayılı yazısı ile Kurumumuza bildirilmiştir.

Söz konusu alanda yapılan depo inşaatından önce kullanılan sulama suyu, inşaat alanı içerisinde yer alan bahçelerin sulanması amacıyla kullanıldığı anlaşılmaktadır. Bu bahçe alanlarının bulunduğu tüm arazi ilgili firma tarafından kiralanmış olması sebebiyle sulama suyu ihtiyacı da kalmamıştır” denildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.