'Tüm davaların yenilenmesi kaos yaratır'

SİYASET 12.12.2016 - 16:30, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:15 2326+ kez okundu.
 

'Tüm davaların yenilenmesi kaos yaratır'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ,...
...15 Temmuz’dan bu yana adli ve idari yargıda 3.820 hakim ve savcı hakkında yasal işlem yapıldığını, 2.430 tutuklama gerçekleştiğini söyledi. Bakan Bozdağ, bu hakim ve savcıların baktıkları davalarla yenilenmesi konusunda geriye dönük bir işlem yapılması için hukuki düzenlemeye gerek olmadığını, ancak isteyenlerin ‘yeniden yargılama’ isteyebileceklerini söyledi.CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, TBMM’de Adalet Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında, FETÖ’den tutuklanan hakim ve savcı sayısını sorduktan sonra, “hâkim, savcı, avukatlar üçgeninde kurulan bir örgütlenmeyle bazı davalarda adil davranılmadığı, suçluların aklandığı, suçsuzların cezalandırıldığına yönelik şikâyetler size ulaşmakta mıdır?” dedi.Şüpheli davalarla ilgili bakanlığın adliyelerde bir çalışması olup olmadığını  soran Bektaşoğlu, "Bu davalarda yargılama esas ve usullerine uygun olmayan tespitlerin ortaya çıkması hâlinde yeniden yargılanmalar gündeme gelecek midir" ifadesini kullandı.Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, HSYK, ilk derece mahkemeleri ve istinaf dâhil adli idari yargının tamamında 2430 hakim ve savcının tutuklandığını söyleyen Bakan Bozdağ, örgüt üyesi oldukları nedeniyle meslekten uzaklaştıranların verdikleri kararlarla ilgili kamuoyunda eleştiriler olduğunu kabul ederek, CMK’nın 311’inci maddesine atıfta bulundu ve “Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu'muzda yargılamanın yenilenmesine ilişkin düzenlemeler var. İç hukukumuzda da bireysel başvuru yoluyla da yargılama yenilenebiliyor. AİHM'e gittiğinde de aynı imkân var yani yargılamanın yenilenmesine ilişkin şu anda mekanizmalar var, vatandaşlarımız bu mekanizmaları kullanabilir, mahkeme de değerlendirir. Bunun için ayrıca bir yasal düzenlemeye gerek yok. Yasal düzenleme yapıldığında da büyük bir hukuk kaosu ortaya çıkar yani şu anda bütün davaların hepsinin üzerine şaibe varmış gibi -kararların üzerine- değerlendirmek de fevkalade yanlış olur” diye konuştu.  
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ,...
...15 Temmuz’dan bu yana adli ve idari yargıda 3.820 hakim ve savcı hakkında yasal işlem yapıldığını, 2.430 tutuklama gerçekleştiğini söyledi. Bakan Bozdağ, bu hakim ve savcıların baktıkları davalarla yenilenmesi konusunda geriye dönük bir işlem yapılması için hukuki düzenlemeye gerek olmadığını, ancak isteyenlerin ‘yeniden yargılama’ isteyebileceklerini söyledi.
CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, TBMM’de Adalet Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında, FETÖ’den tutuklanan hakim ve savcı sayısını sorduktan sonra, “hâkim, savcı, avukatlar üçgeninde kurulan bir örgütlenmeyle bazı davalarda adil davranılmadığı, suçluların aklandığı, suçsuzların cezalandırıldığına yönelik şikâyetler size ulaşmakta mıdır?” dedi.
Şüpheli davalarla ilgili bakanlığın adliyelerde bir çalışması olup olmadığını  soran Bektaşoğlu, "Bu davalarda yargılama esas ve usullerine uygun olmayan tespitlerin ortaya çıkması hâlinde yeniden yargılanmalar gündeme gelecek midir" ifadesini kullandı.
Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, Danıştay, HSYK, ilk derece mahkemeleri ve istinaf dâhil adli idari yargının tamamında 2430 hakim ve savcının tutuklandığını söyleyen Bakan Bozdağ, örgüt üyesi oldukları nedeniyle meslekten uzaklaştıranların verdikleri kararlarla ilgili kamuoyunda eleştiriler olduğunu kabul ederek, CMK’nın 311’inci maddesine atıfta bulundu ve “Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu'muzda yargılamanın yenilenmesine ilişkin düzenlemeler var. İç hukukumuzda da bireysel başvuru yoluyla da yargılama yenilenebiliyor. AİHM'e gittiğinde de aynı imkân var yani yargılamanın yenilenmesine ilişkin şu anda mekanizmalar var, vatandaşlarımız bu mekanizmaları kullanabilir, mahkeme de değerlendirir. Bunun için ayrıca bir yasal düzenlemeye gerek yok. Yasal düzenleme yapıldığında da büyük bir hukuk kaosu ortaya çıkar yani şu anda bütün davaların hepsinin üzerine şaibe varmış gibi -kararların üzerine- değerlendirmek de fevkalade yanlış olur” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.