Poşetlerin ücretli olması onaylandı

GÜNDEM 11.12.2018 - 17:06, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 2647+ kez okundu.
 

Poşetlerin ücretli olması onaylandı

Poşetler yılbaşında 25 kuruştan satılacak. Poşeti parayla satmayan markete para cezası verilecek.
Plastik poşetlerin ücretli satılmasını da içeren Çevre kanunu değişikliği yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre plastik alışveriş poşetler tüketiciye en az 25 kuruştan satılacak. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira para cezası verilecek. Poşet ücretleri 25 kuruştan az olmamak üzere her yıl güncellenecek. Kanuna göre çevrenin korunması için plastik poşet ve ambalaj kullanımının azaltılması, depozito uygulanması gibi mekanizmalar kullanılacak. Poşete ücret uygulaması 1 Ocak 2019 itibarıyla başlarken, 1 Ocak 2021'den itibaren de bakanlığın belirleyeceği ambalajlarda depozito uygulaması zorunlu olacak. Depozito uygulanmadan piyasaya sürülen ambalaj için ton başına 100 lira ceza verilecek. Kanunla üretici, ithalatçı ve piyasaya sürenlerin bireysel olarak atık toplama faaliyeti yapabilmeleri ve yetkilendirilmiş kuruluş oluşturma yükümlülüğü de zorunlu olmaktan çıkarıldı. Kanun Resmi Gazete'de yayımlanınca, sosyal medyada "Marketler şimdi de poşetten kazanacak" şeklinde iddialar yayıldı. Bunun üzerine açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, konuya açıklık getirdi. Birpınar "Poşet 25 kuruş, bunun 15 kuruşu Bakanlığa gelecek kanunen. 10 Kuruş zaten maliyeti. 2 Kuruş da KDV.. Marketler poşetten para kazanamaz.. Poşeti parayla satmayan marketlere de ceza var.. Aldığımız fişten kontrol edin. Bütçeye gelecek paralarla; altyapı, sıfır atık, bisiklet yolları yürüyüş yolları, gürültü bariyerleri arıtma tesisleri yapımı için kaynak olacak" dedi.  
Poşetler yılbaşında 25 kuruştan satılacak. Poşeti parayla satmayan markete para cezası verilecek.

Plastik poşetlerin ücretli satılmasını da içeren Çevre kanunu değişikliği yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre plastik alışveriş poşetler tüketiciye en az 25 kuruştan satılacak. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktalarına, kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira para cezası verilecek. Poşet ücretleri 25 kuruştan az olmamak üzere her yıl güncellenecek. Kanuna göre çevrenin korunması için plastik poşet ve ambalaj kullanımının azaltılması, depozito uygulanması gibi mekanizmalar kullanılacak. Poşete ücret uygulaması 1 Ocak 2019 itibarıyla başlarken, 1 Ocak 2021'den itibaren de bakanlığın belirleyeceği ambalajlarda depozito uygulaması zorunlu olacak. Depozito uygulanmadan piyasaya sürülen ambalaj için ton başına 100 lira ceza verilecek. Kanunla üretici, ithalatçı ve piyasaya sürenlerin bireysel olarak atık toplama faaliyeti yapabilmeleri ve yetkilendirilmiş kuruluş oluşturma yükümlülüğü de zorunlu olmaktan çıkarıldı.

Kanun Resmi Gazete'de yayımlanınca, sosyal medyada "Marketler şimdi de poşetten kazanacak" şeklinde iddialar yayıldı. Bunun üzerine açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, konuya açıklık getirdi. Birpınar "Poşet 25 kuruş, bunun 15 kuruşu Bakanlığa gelecek kanunen. 10 Kuruş zaten maliyeti. 2 Kuruş da KDV.. Marketler poşetten para kazanamaz.. Poşeti parayla satmayan marketlere de ceza var.. Aldığımız fişten kontrol edin. Bütçeye gelecek paralarla; altyapı, sıfır atık, bisiklet yolları yürüyüş yolları, gürültü bariyerleri arıtma tesisleri yapımı için kaynak olacak" dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.