'Piraziz Elması' patentini aldı

EKONOMİ 23.02.2017 - 17:46, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 2796+ kez okundu.
 

'Piraziz Elması' patentini aldı

Piraziz'de yetişen ve adını yetiştiği ilçeden alan 'Piraziz elması', Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almayı hak kazanarak Giresun'un ikinci, Türkiye'nin 204'üncü tescilli ürünü oldu.
Piraziz Kaymakamlığı ve Piraziz Ziraat Odası tarafından düzenlenen basın toplantısı ile ‘Piraziz elması’ tanıtıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Piraziz Ziraat Odası Başkanı Ünal Aşık, "Piraziz elması 1940’lı yıllarda Mısır ve Suriye’ye ihraç edilen yerel bir üründür" dedi. Piraziz elmasının yöreye has bir ürün olduğunu ve kendisine has özellikleri olduğunu belirten Aşık, "İlçemizde yüzyıllardır yetişen, 1940’lı yıllarda Mısır ve Suriye’ye ihraç edilen yerel ürünümüz olan Piraziz elmasının son yıllarda çeşitli sebeplerden dolayı üretimi kaybolmaya başlaması üzerine Piraziz Kaymakamlığı öncülüğünde 2011 yılında başlatılan ‘Piraziz Elması Örnek Bahçe Tesisi’ projesi sonrasında Piraziz Ziraat Odası olarak bu ürünümüzü koruma altına alma ve tescilini yaptırmak üzere Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz başkanlığında oluşan bir ekiple oluşan bir çalışmaya başladık" ifadelerini kullandı."90’A YAKIN ANALİZ YAPILDI" 'Piraziz elmasının tescilini yaptırmak üzere 5 Mart 2013 tarihinde Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunduk' diyen Aşık, "Çalışmalarımız klasik olarak yetiştirilen ağaçlardan alınan meyve örnekleri üzerine 90’a yakın analiz yapılmıştır. Piraziz elması tescil edilmeye uygun bulunarak 10 Nisan 2016 tarihinde 29 bin 680 sayılı resmi gazetede ilan edilmiştir. Kanuni 6 aylık süresi geçtikten sonra 555 sayılı coğrafi işaretlerin korunması hakkındaki kanun hükmündeki kararnamenin 12. maddesi gereğince 05.03.2013 tarihinde geçerli olmak üzere Piraziz Ziraat Odası adına tescillenmiştir" şeklinde konuştu. Tanıtım toplantısında son olarak ise Kaymakam Hamit Genç söz aldı. Genç, "Çok meşakkatli bir yol ile gelinmiş bir nokta, 2011 yılında başlayan bir 'Meyvenin Hası Piraziz Elması' projesi bunun akabinde bu projenin yürütülmesi sonrasında ortaya çıkan ve bir ihtiyaç olarak görülen ‘Coğrafi İşaret Tescil’inin alınması ile ilgili çalışmaların 2013 yılında başlaması ve bu çalışmaların 3-4 yıl süre alması gerçekten uzun ve meşakkatli bir yol olduğunu gösteriyor. Bu çalışmalar gerçekleştirilirken emek harcayan, özverili bir şekilde vakitlerini bu işe ayıranlara teşekkür ediyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından hazırlanan slayt gösterisi ve sunum gerçekleştirildi. Programın sonunda Kaymakam Hamit Genç tarafından projede emeği geçen Ziraat Mühendisi Habip Aydın, Su Ürünleri Şube Müdürü Erkan Tarık Akdemir, Ziraat Odası Başkanı Ünal Aşık, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz'e plaket takdim edildi.
Piraziz'de yetişen ve adını yetiştiği ilçeden alan 'Piraziz elması', Coğrafi İşaret Tescil Belgesi almayı hak kazanarak Giresun'un ikinci, Türkiye'nin 204'üncü tescilli ürünü oldu.
Piraziz Kaymakamlığı ve Piraziz Ziraat Odası tarafından düzenlenen basın toplantısı ile ‘Piraziz elması’ tanıtıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Piraziz Ziraat Odası Başkanı Ünal Aşık, "Piraziz elması 1940’lı yıllarda Mısır ve Suriye’ye ihraç edilen yerel bir üründür" dedi.
Piraziz elmasının yöreye has bir ürün olduğunu ve kendisine has özellikleri olduğunu belirten Aşık, "İlçemizde yüzyıllardır yetişen, 1940’lı yıllarda Mısır ve Suriye’ye ihraç edilen yerel ürünümüz olan Piraziz elmasının son yıllarda çeşitli sebeplerden dolayı üretimi kaybolmaya başlaması üzerine Piraziz Kaymakamlığı öncülüğünde 2011 yılında başlatılan ‘Piraziz Elması Örnek Bahçe Tesisi’ projesi sonrasında Piraziz Ziraat Odası olarak bu ürünümüzü koruma altına alma ve tescilini yaptırmak üzere Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz başkanlığında oluşan bir ekiple oluşan bir çalışmaya başladık" ifadelerini kullandı.
"90’A YAKIN ANALİZ YAPILDI"
'Piraziz elmasının tescilini yaptırmak üzere 5 Mart 2013 tarihinde Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunduk' diyen Aşık, "Çalışmalarımız klasik olarak yetiştirilen ağaçlardan alınan meyve örnekleri üzerine 90’a yakın analiz yapılmıştır. Piraziz elması tescil edilmeye uygun bulunarak 10 Nisan 2016 tarihinde 29 bin 680 sayılı resmi gazetede ilan edilmiştir. Kanuni 6 aylık süresi geçtikten sonra 555 sayılı coğrafi işaretlerin korunması hakkındaki kanun hükmündeki kararnamenin 12. maddesi gereğince 05.03.2013 tarihinde geçerli olmak üzere Piraziz Ziraat Odası adına tescillenmiştir" şeklinde konuştu.
Tanıtım toplantısında son olarak ise Kaymakam Hamit Genç söz aldı. Genç, "Çok meşakkatli bir yol ile gelinmiş bir nokta, 2011 yılında başlayan bir 'Meyvenin Hası Piraziz Elması' projesi bunun akabinde bu projenin yürütülmesi sonrasında ortaya çıkan ve bir ihtiyaç olarak görülen ‘Coğrafi İşaret Tescil’inin alınması ile ilgili çalışmaların 2013 yılında başlaması ve bu çalışmaların 3-4 yıl süre alması gerçekten uzun ve meşakkatli bir yol olduğunu gösteriyor. Bu çalışmalar gerçekleştirilirken emek harcayan, özverili bir şekilde vakitlerini bu işe ayıranlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından hazırlanan slayt gösterisi ve sunum gerçekleştirildi. Programın sonunda Kaymakam Hamit Genç tarafından projede emeği geçen Ziraat Mühendisi Habip Aydın, Su Ürünleri Şube Müdürü Erkan Tarık Akdemir, Ziraat Odası Başkanı Ünal Aşık, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz'e plaket takdim edildi.
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.