KOKULU KARA ÜZÜM PEKMEZİ GELENEĞİ SÜRÜYOR

GÜNDEM 23.09.2020 - 17:28, Güncelleme: 07.11.2020 - 09:14 5044+ kez okundu.
 

KOKULU KARA ÜZÜM PEKMEZİ GELENEĞİ SÜRÜYOR

Giresun’da Eylül ayının gelmesi ile birlikte Kokulu Kara üzüm bağlarında hareketlilik yaşanırken, bağlardan toplanan üzümlerden elde edilen şıralar büyük kazanlarda kaynatılarak pekmez oluyor.
Üreticiler, yetiştirdikleri üzümleri toplayıp iki üç gün beklettikten sonra saplarından ayrıştırıp suyu çıkartılarak dev kazanlarda saatlerce pişiriliyor. Karadeniz Bölgesi'ne özgü bir meyve türü olan Kokulu Kara Üzüm geleneksel yöntemlerle pekmez yapılıyor. Bulancak ilçesine bağlı Kuşluhan köyünde üzüm pekmezi üreten Ufuk Şahin ve Fikret Ceyhan, gazetemize yaptıkları açıklamada, Büyüklerimiz, Atalarımızdan kalma geleneksel üzüm pekmezi üretimini yaşattıklarını söyledi. Her sene eylül ayının başlarında üzüm pekmezi yaptıklarını ifade eden Şahin, ‘Büyüklerimizden kalan geleneği yaşatıyoruz’ dedi. Şahin, Uzun yıllardan beri kendi ihtiyaçları için üzüm pekmezi yaptıklarını kaydederek, ‘Bundan sonra da bu geleneği devam ettireceğiz. Kendi doğal pekmezimizi yapıyoruz. Kokulu kara üzüm pekmezinin mide ve bağırsak hastalıkları başta olmak üzere kolesterole iyi geldiğini biliniyor. Kokulu kara üzümünün bir bölümü taze olarak tüketilirken önemli bir bölümü pekmez yapılıyor’ Yaptıkları pekmezin tamamen organik olduğunu vurgulayan Ceyhan, ‘Kimyasal hiç bir katkı maddesi yok. Üzüm bağlarına gübre dahi atmayız, ilaç ve kimyasal madde kullanmayız. Yıllardır üzüm pekmezi yapıyoruz. Pekmez yapımı oldukça zahmetli ve zor bir iş, her sene kendi ihtiyacımız karşılıyoruz. Pekmez çok faydalıdır. İnsanlara güç verir, kansızlığa iyi gelir’ diye konuştu. Üzüm’ün pekmeze dönüşmesi sırasında yapılan aşamalar şu şekilde; Üzümler yıkandıktan sonra ezilir ve şırası çıkartılır. Şıra, posasından ve tozundan ayrılmak için ince delikli torbalardan veya süzgeçten geçirilir ve kaynama kazanına aktarılır. Bu kapların genişliği fazla, derinliği az olmalıdır. Kaynama esnasında pekmezin dip tutup yanık kokusunun oluşmaması için pekmez devamlı karıştırılmalı ve savrulmalıdır. Bu sırada kaynatma kabının kenarında ve şıranın yüzünde toplanan köpükler bir kepçe ile alınmalıdır. Pekmez kıvama geldiğinde pekmezde kırmızı köpük ve ağdalaşma denilen durum oluşur. Tahta bir kaşık pekmeze daldırılıp, pekmezden çıkarıldığında son damla temiz bir tabağa damlatıldığında dağılmıyorsa pekmez olmuştur. Bundan sonra kazan ateşten alınır. Pekmez temiz ve uygun şekildeki sırlı çömlek veya cam kavanozlara konularak kullanılıncaya kadar serin bir yerde bekletilir.  
Giresun’da Eylül ayının gelmesi ile birlikte Kokulu Kara üzüm bağlarında hareketlilik yaşanırken, bağlardan toplanan üzümlerden elde edilen şıralar büyük kazanlarda kaynatılarak pekmez oluyor.

Üreticiler, yetiştirdikleri üzümleri toplayıp iki üç gün beklettikten sonra saplarından ayrıştırıp suyu çıkartılarak dev kazanlarda saatlerce pişiriliyor. Karadeniz Bölgesi'ne özgü bir meyve türü olan Kokulu Kara Üzüm geleneksel yöntemlerle pekmez yapılıyor.

Bulancak ilçesine bağlı Kuşluhan köyünde üzüm pekmezi üreten Ufuk Şahin ve Fikret Ceyhan, gazetemize yaptıkları açıklamada, Büyüklerimiz, Atalarımızdan kalma geleneksel üzüm pekmezi üretimini yaşattıklarını söyledi.

Her sene eylül ayının başlarında üzüm pekmezi yaptıklarını ifade eden Şahin, ‘Büyüklerimizden kalan geleneği yaşatıyoruz’ dedi.

Şahin, Uzun yıllardan beri kendi ihtiyaçları için üzüm pekmezi yaptıklarını kaydederek, ‘Bundan sonra da bu geleneği devam ettireceğiz. Kendi doğal pekmezimizi yapıyoruz. Kokulu kara üzüm pekmezinin mide ve bağırsak hastalıkları başta olmak üzere kolesterole iyi geldiğini biliniyor. Kokulu kara üzümünün bir bölümü taze olarak tüketilirken önemli bir bölümü pekmez yapılıyor’

Yaptıkları pekmezin tamamen organik olduğunu vurgulayan Ceyhan, ‘Kimyasal hiç bir katkı maddesi yok. Üzüm bağlarına gübre dahi atmayız, ilaç ve kimyasal madde kullanmayız. Yıllardır üzüm pekmezi yapıyoruz. Pekmez yapımı oldukça zahmetli ve zor bir iş, her sene kendi ihtiyacımız karşılıyoruz. Pekmez çok faydalıdır. İnsanlara güç verir, kansızlığa iyi gelir’ diye konuştu.
Üzüm’ün pekmeze dönüşmesi sırasında yapılan aşamalar şu şekilde;

Üzümler yıkandıktan sonra ezilir ve şırası çıkartılır. Şıra, posasından ve tozundan ayrılmak için ince delikli torbalardan veya süzgeçten geçirilir ve kaynama kazanına aktarılır. Bu kapların genişliği fazla, derinliği az olmalıdır. Kaynama esnasında pekmezin dip tutup yanık kokusunun oluşmaması için pekmez devamlı karıştırılmalı ve savrulmalıdır. Bu sırada kaynatma kabının kenarında ve şıranın yüzünde toplanan köpükler bir kepçe ile alınmalıdır.

Pekmez kıvama geldiğinde pekmezde kırmızı köpük ve ağdalaşma denilen durum oluşur. Tahta bir kaşık pekmeze daldırılıp, pekmezden çıkarıldığında son damla temiz bir tabağa damlatıldığında dağılmıyorsa pekmez olmuştur. Bundan sonra kazan ateşten alınır. Pekmez temiz ve uygun şekildeki sırlı çömlek veya cam kavanozlara konularak kullanılıncaya kadar serin bir yerde bekletilir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.