İPEK BÖCEĞİMİZ KOZASINDAN ÇIKTI

GÜNDEM 08.07.2019 - 09:27, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3875+ kez okundu.
 

İPEK BÖCEĞİMİZ KOZASINDAN ÇIKTI

Meşakkatli bir uğraş sonrası kozasından çıkarak dünyanın en değerli ürünlerinden biri olan ipek böceği Bulancak Kuşluhan köyünde de yetiştirilmeye başlandı.
Anavatanı Çin olarak bilene ve ülkemizde Bursa ve birkaç yerde üretimi yapılan ipek böcekçiliği artık ülke geneline yayılmak üzere uygun şartlar altında yetiştirilmeye başladı diyebiliriz. Kuşluhan köyünden Orman mühendisi Kadir Şahin,1997 yılında Avustralya'dan dut fidanı getirip Türkiye'nin çeşitli illerine pazarlamıştır ve kendisi de hobi amaçlı ipek böceği için 70 dut fidan dikmiştir. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı bu projeye zaman ayıramamıştır. Yaklaşık 21 yıl sonra, 2019 Şubat ayında bu projeden, emekli İngilizce Öğretmeni Neriman Şahin'e bahsetmiş ve bu projeye katılmasını istemiştir. Projeyi çok farklı bulan Neriman Şahin, bu çalışmada yer almak istemiştir.19 Mayıs 2019'da Kozabirlik tarafından gönderilen ipek böceği yumurtalarını teslim alan Kadir Şahin, Neriman Şahin ile 40 gün süren çalışma sonunda yumurta olarak aldıkları ipek böceklerini koza olarak Eskişehir Kozabirliğe göndermişlerdir. Proje hakkında Kadir Şahin ve Neriman Şahin şunları söyledi: “Bulancak yöresinde alternatif ürün olarak ipek böceği yapılabilecek iklim şartları var ve dut ağacı ve fidanı da her zaman bulunan bir fidandır. Bölgemize ipek böceği için teşvik verilebilir ve çok sayıda –üreticimiz bu konuda gerekli adımları atarak yeni bir ürün sayesinde ek gelir sağlayabilir. Biz bu konuda yardımcı olabiliriz. Devlet bu konuda üreticilere destek olmak içinde gerekli teşviği vererek bölgemizde gelişmesini sağlamalıdırlar” dedi.      İpekböceği Yetiştiriciliği   İpek, ipekböceği larvalarının koza örmek için salgıladıkları, parlak ve çok ince bir teldir. Bu teller bir araya getirilerek ipek iplikleri elde edilir. İpek, kolay boyanabilen, yumuşak ve dayanıklı bir ip olması nedeniyle tarih boyunca çok kıymetli bir dokuma hammaddesi olmuştur. Üretimle ilgili aşamalar; dut ağacının yetiştirilmesi, ipekböceği tohumu ve yaş koza üretimi, kozadan iplik çekilmesidir.   Ülkemizde ipekböceği yetiştiriciliği; arazilerin diğer tarım dallarına elverişli olmadığı yörelerde, gelir kaynakları çok kısıtlı aileler tarafından küçük ölçekte yapılan, çok fazla yatırım gerektirmeyen ve kırsal alanda gizli işsizliğin önlenmesi ve tarımsal gelirin daha dengeli dağılmasında önemli derecede etkili yardımcı bir tarım faaliyeti olarak yürütülmektedir.   İpekböceğinin tek besin kaynağı olan dut yaprağının sağlanmasıyla başlayan ve kozadan ipek ipliğine işleninceye kadar süren bir tarımsal faaliyet olarak sürdürülmektedir. Yaş koza üretimini genellikle yaşlılar ve kadınlar gerçekleştirmekte olup, tüm aile fertlerinin emeklerinin değerlendirilmesinde, kırsal alanda gizli işsizliğin önlenmesi ve tarımsal gelirin daha dengeli dağılmasında önemli derecede etkiye sahiptir.   Türkiye’de üretilen ham ipeğin tamamına yakını ipek halı dokumacılığında, bir bölümü de giyim-kuşam, ev eşyaları, nakış-dikiş, ameliyat ipliği olmak üzere iç piyasada tüketilmektedir. İpekböcekçiliği sektöründe yaş koza üretiminden ipek halı pazarlamasına kadarki üretim işlemlerinde yaklaşık 500.000 kişiye istihdam imkanı sağlanmaktadır. Ayrıca aynı üretim aşamaları esnasında yaş kozanın ipek halıya dönüştürülmesi sonucu yaklaşık 14 misli katma değer ortaya çıkmaktadır.   İpekböceği yetiştiriciliğinde, 35 - 40 günlük çok kısa bir üretim döneminden sonra, kutu başına 26-30 kg arasında yaş koza elde edilebilmektedir. Ülkemizde ipekböceği yetiştiriciliği yapan bir çok aile, yılda 4-5 kutu ipekböceği yetiştirerek geçimini sağlamaya çalışmaktadır. İpekböceği yetiştiriciliği dut yaprağının temin edilebildiği her yerde yapılabilmekte ve ülkemizin büyük bir bölümünün dut yetiştiriciliği açısından uygun bir iklime sahiptir.
Meşakkatli bir uğraş sonrası kozasından çıkarak dünyanın en değerli ürünlerinden biri olan ipek böceği Bulancak Kuşluhan köyünde de yetiştirilmeye başlandı.

Anavatanı Çin olarak bilene ve ülkemizde Bursa ve birkaç yerde üretimi yapılan ipek böcekçiliği artık ülke geneline yayılmak üzere uygun şartlar altında yetiştirilmeye başladı diyebiliriz.

Kuşluhan köyünden Orman mühendisi Kadir Şahin,1997 yılında Avustralya'dan dut fidanı getirip Türkiye'nin çeşitli illerine pazarlamıştır ve kendisi de hobi amaçlı ipek böceği için 70 dut fidan dikmiştir. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı bu projeye zaman ayıramamıştır. Yaklaşık 21 yıl sonra, 2019 Şubat ayında bu projeden, emekli İngilizce Öğretmeni Neriman Şahin'e bahsetmiş ve bu projeye katılmasını istemiştir. Projeyi çok farklı bulan Neriman Şahin, bu çalışmada yer almak istemiştir.19 Mayıs 2019'da Kozabirlik tarafından gönderilen ipek böceği yumurtalarını teslim alan Kadir Şahin, Neriman Şahin ile 40 gün süren çalışma sonunda yumurta olarak aldıkları ipek böceklerini koza olarak Eskişehir Kozabirliğe göndermişlerdir. Proje hakkında Kadir Şahin ve Neriman Şahin şunları söyledi: “Bulancak yöresinde alternatif ürün olarak ipek böceği yapılabilecek iklim şartları var ve dut ağacı ve fidanı da her zaman bulunan bir fidandır. Bölgemize ipek böceği için teşvik verilebilir ve çok sayıda –üreticimiz bu konuda gerekli adımları atarak yeni bir ürün sayesinde ek gelir sağlayabilir. Biz bu konuda yardımcı olabiliriz. Devlet bu konuda üreticilere destek olmak içinde gerekli teşviği vererek bölgemizde gelişmesini sağlamalıdırlar” dedi.   

 

İpekböceği Yetiştiriciliği

 

İpek, ipekböceği larvalarının koza örmek için salgıladıkları, parlak ve çok ince bir teldir. Bu teller bir araya getirilerek ipek iplikleri elde edilir. İpek, kolay boyanabilen, yumuşak ve dayanıklı bir ip olması nedeniyle tarih boyunca çok kıymetli bir dokuma hammaddesi olmuştur. Üretimle ilgili aşamalar; dut ağacının yetiştirilmesi, ipekböceği tohumu ve yaş koza üretimi, kozadan iplik çekilmesidir.

 

Ülkemizde ipekböceği yetiştiriciliği; arazilerin diğer tarım dallarına elverişli olmadığı yörelerde, gelir kaynakları çok kısıtlı aileler tarafından küçük ölçekte yapılan, çok fazla yatırım gerektirmeyen ve kırsal alanda gizli işsizliğin önlenmesi ve tarımsal gelirin daha dengeli dağılmasında önemli derecede etkili yardımcı bir tarım faaliyeti olarak yürütülmektedir.

 

İpekböceğinin tek besin kaynağı olan dut yaprağının sağlanmasıyla başlayan ve kozadan ipek ipliğine işleninceye kadar süren bir tarımsal faaliyet olarak sürdürülmektedir. Yaş koza üretimini genellikle yaşlılar ve kadınlar gerçekleştirmekte olup, tüm aile fertlerinin emeklerinin değerlendirilmesinde, kırsal alanda gizli işsizliğin önlenmesi ve tarımsal gelirin daha dengeli dağılmasında önemli derecede etkiye sahiptir.

 

Türkiye’de üretilen ham ipeğin tamamına yakını ipek halı dokumacılığında, bir bölümü de giyim-kuşam, ev eşyaları, nakış-dikiş, ameliyat ipliği olmak üzere iç piyasada tüketilmektedir. İpekböcekçiliği sektöründe yaş koza üretiminden ipek halı pazarlamasına kadarki üretim işlemlerinde yaklaşık 500.000 kişiye istihdam imkanı sağlanmaktadır. Ayrıca aynı üretim aşamaları esnasında yaş kozanın ipek halıya dönüştürülmesi sonucu yaklaşık 14 misli katma değer ortaya çıkmaktadır.

 

İpekböceği yetiştiriciliğinde, 35 - 40 günlük çok kısa bir üretim döneminden sonra, kutu başına 26-30 kg arasında yaş koza elde edilebilmektedir. Ülkemizde ipekböceği yetiştiriciliği yapan bir çok aile, yılda 4-5 kutu ipekböceği yetiştirerek geçimini sağlamaya çalışmaktadır. İpekböceği yetiştiriciliği dut yaprağının temin edilebildiği her yerde yapılabilmekte ve ülkemizin büyük bir bölümünün dut yetiştiriciliği açısından uygun bir iklime sahiptir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.