GİRESUN’DA DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KUTLANDI

GÜNDEM 02.07.2019 - 17:16, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3615+ kez okundu.
 

GİRESUN’DA DENİZCİLİK VE KABOTAJ BAYRAMI KUTLANDI

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 93’üncü yıl dönümü kutlamaları Hükümet Konağı önünde düzenlenen törenle başladı.
Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunumu, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Giresun Liman Başkanı Mahmut Kuru “1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile “Türkiye Limanları ve Sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin, Türk vatandaşları ile Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılamaya başlanılarak yaklaşık 360 yıldır süre gelen yabacılara verilen imtiyazların (Kapitülasyonlar) sona erdiğini söyledi. Liman Başkanı Kuru, “ Kabotaj Kanunu ile bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmiş ve Türk denizciliğimizin gelişmesi için bir dönüm noktası olmuştur. Son yıllardaki kazanımlarımıza baktığımızda; Giresun Limanımız Ülkemizin önemli limanları arasına girmiş olup faaliyetleri her geçen gün artmaktadır. Balıkçılarımıza Açık Deniz Balıkçı Gemisi Kaptanı eğitim ve sınavı yapılarak, balıkçı gemilerimizin ihtiyacı karşılanmıştır. Balıkçılık sektöründe Giresunlu balıkçılarımız ile övünç duyuyoruz. Ülkemizdeki denizcilik eğitimleri, uluslararası düzeyde kabul görmüş ve gelişmiş ülkelerle yarışır hale gelmiştir. Giresun ilimizde denizcilik eğitiminde var olup yakın gelecekte Türkiye denizciliğinde Giresunlu kaptan ve makinistlerimiz etkin bir şekilde görev alacaktır. Başkanlığımız tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın “Hedef Bir Milyon Amatör Denizci Projesi” kapsamında bugüne kadar Giresunlu vatandaşlarımıza Amatör Denizci eğitimi verilmiş ve 5250 kişi belgelendirilmiştir. Aynı zamanda Denizde Canlı Kalma, Deniz Çevresinin Korunması ve Denizde boğulmalara karşı vatandaşlarımıza eğitim verilmektedir” dedi. Konuşmanın ardından Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yüzme yarışlarında dereceye girenlere ödülleri, Vali Harun Sarıfakıoğulları, Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğulu, İl Jandarma Komutanı Jan. Albay B. Murat Yakın tarafından verildi.  
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 93’üncü yıl dönümü kutlamaları Hükümet Konağı önünde düzenlenen törenle başladı.

Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunumu, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Giresun Liman Başkanı Mahmut Kuru “1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile “Türkiye Limanları ve Sahilleri arasındaki yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetlerinin, Türk vatandaşları ile Türk Bayrağı taşıyan gemilerle yapılamaya başlanılarak yaklaşık 360 yıldır süre gelen yabacılara verilen imtiyazların (Kapitülasyonlar) sona erdiğini söyledi.

Liman Başkanı Kuru, “ Kabotaj Kanunu ile bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmiş ve Türk denizciliğimizin gelişmesi için bir dönüm noktası olmuştur. Son yıllardaki kazanımlarımıza baktığımızda; Giresun Limanımız Ülkemizin önemli limanları arasına girmiş olup faaliyetleri her geçen gün artmaktadır. Balıkçılarımıza Açık Deniz Balıkçı Gemisi Kaptanı eğitim ve sınavı yapılarak, balıkçı gemilerimizin ihtiyacı karşılanmıştır. Balıkçılık sektöründe Giresunlu balıkçılarımız ile övünç duyuyoruz. Ülkemizdeki denizcilik eğitimleri, uluslararası düzeyde kabul görmüş ve gelişmiş ülkelerle yarışır hale gelmiştir. Giresun ilimizde denizcilik eğitiminde var olup yakın gelecekte Türkiye denizciliğinde Giresunlu kaptan ve makinistlerimiz etkin bir şekilde görev alacaktır. Başkanlığımız tarafından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın “Hedef Bir Milyon Amatör Denizci Projesi” kapsamında bugüne kadar Giresunlu vatandaşlarımıza Amatör Denizci eğitimi verilmiş ve 5250 kişi belgelendirilmiştir. Aynı zamanda Denizde Canlı Kalma, Deniz Çevresinin Korunması ve Denizde boğulmalara karşı vatandaşlarımıza eğitim verilmektedir” dedi.

Konuşmanın ardından Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yüzme yarışlarında dereceye girenlere ödülleri, Vali Harun Sarıfakıoğulları, Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğulu, İl Jandarma Komutanı Jan. Albay B. Murat Yakın tarafından verildi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.