Fındıkta her yıl aynı oyun

GÜNDEM 01.06.2019 - 17:27, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3186+ kez okundu.
 

Fındıkta her yıl aynı oyun

Ülkemizin en önemli tarım ihraç ürünü olan fındıkta 2019 dönemi için fiyat ve rekolte beklentisi devam ederken geçen hafta içinde ABD’de yapılan INC(Uluslar arası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi)’nin toplantısında Ulusal Fındık Konseyi ve Trabzon TB Meclis Başkanı Sebahattin Aslantürk’ün,
fındık rekoltesi 770bin ton olacak sözlerine fındık üreticilerinden gelen tepkiler sürüyor. Bulancak’taki fındık üreticileri de bu açıklama ile ilgili sert tepki göstererek, “Giresun’da bu kişiye cılız bir tepki gösterildi. Fındık üreticileri ile bir kez konuşmadan ve bilgi almadan her yıl bu tür açıklamalarla fındık fiyatında ciddi bir etki yaparak fiyatların üreticinin istediği rakamın altında olması sağlanıyor. Bu kendi kafasına buyruk olduğunu tahmin ettiğimiz borsa başkanı şahıs her yıl dolduğu gibi, fiyatların aşağılarda olması için elinden geleni yapıyor. Dünya fındık piyasasında esamesi bile okunmayan ABD’ den ülkemiz fındık üreticilerine ayar vermeye kalkıyor. Sanki Giresun veya Ordu’ da fındık değil de karpuz üretiliyor. Bu ülkenin en önemli hatta ilk sıradaki tarım ihracat ürünü fındık için bu bölgenin fındık üreticilerini ve örgütlü kuruluşlarını hiçe sayan bu açıklamanın hiçbir anlamı yoktur. Yıllardır takip ettiğimiz kadarıyla, daha rekolte için bahçelere bile girilmeden bu şahıs(kendisi de fındık alım ve satımı ile ilgileniyor ayrıca) ve bu kafadaki kişiler hemen bir açıklama yaparak fındık rekoltesinin yüksek beklendiği gibi sözler ederek fiyat oluşumunu kırmaya çalışıyor. Yıllarca ürettiği ürünün fiyatının yüksek olmasını isteyen biz üreticiler, ne yazık ki bu açıklamalar sonrası istediğimiz fiyatları bir türlü alamıyor. Maliyetinin çok altında fiyatlar ile ürünü satan fındık üreticileri olarak, fındık fiyatının, rekoltenin açıklanmasından hemen sonra yapılması doğru olacaktır. Fındık fiyatları bu işin paydaşları tarafından bir araya gelerek belirlenmelidir. Bu en doğru yöntem olur. Fındık üreticisinin fikrinin olmadığı bir fiyat sadece tuzu kuru olanlara fayda sağlar. Fındık üreticileri olarak bize karşı her yıl oynanan bu oyuna artık bir son verilmedir. Fındığı biz üretiyorsak, fiyatları da bizler belirlemeliyiz” diyerek görüşlerini ifade ettiler.   
Ülkemizin en önemli tarım ihraç ürünü olan fındıkta 2019 dönemi için fiyat ve rekolte beklentisi devam ederken geçen hafta içinde ABD’de yapılan INC(Uluslar arası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi)’nin toplantısında Ulusal Fındık Konseyi ve Trabzon TB Meclis Başkanı Sebahattin Aslantürk’ün,

fındık rekoltesi 770bin ton olacak sözlerine fındık üreticilerinden gelen tepkiler sürüyor. Bulancak’taki fındık üreticileri de bu açıklama ile ilgili sert tepki göstererek, “Giresun’da bu kişiye cılız bir tepki gösterildi. Fındık üreticileri ile bir kez konuşmadan ve bilgi almadan her yıl bu tür açıklamalarla fındık fiyatında ciddi bir etki yaparak fiyatların üreticinin istediği rakamın altında olması sağlanıyor. Bu kendi kafasına buyruk olduğunu tahmin ettiğimiz borsa başkanı şahıs her yıl dolduğu gibi, fiyatların aşağılarda olması için elinden geleni yapıyor. Dünya fındık piyasasında esamesi bile okunmayan ABD’ den ülkemiz fındık üreticilerine ayar vermeye kalkıyor. Sanki Giresun veya Ordu’ da fındık değil de karpuz üretiliyor.

Bu ülkenin en önemli hatta ilk sıradaki tarım ihracat ürünü fındık için bu bölgenin fındık üreticilerini ve örgütlü kuruluşlarını hiçe sayan bu açıklamanın hiçbir anlamı yoktur. Yıllardır takip ettiğimiz kadarıyla, daha rekolte için bahçelere bile girilmeden bu şahıs(kendisi de fındık alım ve satımı ile ilgileniyor ayrıca) ve bu kafadaki kişiler hemen bir açıklama yaparak fındık rekoltesinin yüksek beklendiği gibi sözler ederek fiyat oluşumunu kırmaya çalışıyor. Yıllarca ürettiği ürünün fiyatının yüksek olmasını isteyen biz üreticiler, ne yazık ki bu açıklamalar sonrası istediğimiz fiyatları bir türlü alamıyor.

Maliyetinin çok altında fiyatlar ile ürünü satan fındık üreticileri olarak, fındık fiyatının, rekoltenin açıklanmasından hemen sonra yapılması doğru olacaktır. Fındık fiyatları bu işin paydaşları tarafından bir araya gelerek belirlenmelidir. Bu en doğru yöntem olur. Fındık üreticisinin fikrinin olmadığı bir fiyat sadece tuzu kuru olanlara fayda sağlar.

Fındık üreticileri olarak bize karşı her yıl oynanan bu oyuna artık bir son verilmedir. Fındığı biz üretiyorsak, fiyatları da bizler belirlemeliyiz” diyerek görüşlerini ifade ettiler.   

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.