‘FINDIK TABAN FİYATI BİR AN ÖNCE AÇIKLANMALIDIR’

SİYASET 23.07.2020 - 15:10, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3683+ kez okundu.
 

‘FINDIK TABAN FİYATI BİR AN ÖNCE AÇIKLANMALIDIR’

İyi Parti Bulancak İlçe Başkanı Nesim Çelik, “Bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan fındık, aynı zamanda ülkemize de en önemli döviz girdisi saylayan ihracat ürünüdür” dedi.
Ülkemizin fındık ihracatında söz sahibi bir ülke olduğuna değinen Başkan Çelik, “Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 110’dan fazla ülkeye fındık satışı yapmaktadır. Türkiye yaptığı iç fındık ihracatı ile dünya fındık ihracatının % 76’sını tek başına karşılamaktadır. Fındık ihracatından elde edilen gelir 2 milyar doların üzerindedir. Bu durumda fındık fiyatını fındık baronları belirlememelidir. Uluslararası firmalar fındık fiyatı belirlemeye değil fiyatı belli olan fındığı satın almaya gelmelidir. Bu konuda bizi yönetenlere büyük görevler düşmektedir. Sahip çıkılmasa kaybeden üreticimiz olacaktır” diye konuştu. Başkan Çelik açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Fındığımızı yabancıların elinde oyuncak etmeden yaklaşık maliyeti 20 TL’yi bulan yüzlerce ailenin geçim kaynağı olan fındığa en az 25 TL fiyat verilmesini arzu etmekteyiz. Bunun altında bir fiyat üreticilerimizin zorda kalmasına vesile olacaktır. Üreticimizi mağdur etmeye kimsenin hakkı yoktur. Üreticilerimiz Temmuz ayı içerisinde fındık fiyatının açıklanmasını istemektedirler. Fındık fiyatları artık ticaret borsalarında fiyat açıklaması yapılmayan ürünler arasında yer alıyor. Ticaret Borsaları üç yıldır serbest piyasa olduğu gerekçesiyle fındık fiyatlarında oluşan rakamları açıklamıyor. TMO ise yılda bir kez alım fiyatı açıklıyor. Fiyatlar serbest piyasada oluşuyor. Bu fiyatlar il il anlık değişiklikler gösteriyor. Bundan zararlı çıkanda tabiî ki üreticimiz oluyor. Bu düzensizlikleri ortadan kaldırıp TMO açıklayacaksa o, bakanlık açıklayacaksa bir an önce açıklanmalıdır. Üreticinin fındığını alan TMO bu sezon 24 TL’den piyasaya fındık satmıştır. TMO bu satışlardan kar etmiştir. Serbest piyasada fındık 26 TL’yi görmüştür. İstenilen 25 TL’lik fiyat çok değildir. Üreticimiz açıklanan fiyata göre kendisine göre en verimli planı yapma fırsatını kendisi bulmalıdır. İyi Parti olarak her zaman her konuda olduğu gibi vatandaşımızın yanında olacağımızın bilinmesini isteriz. Bu duygularla bütün üretici kardeşlerimizin bereketli, bol, sıkıntısız ve sağlıklı bir fındık sezonu geçirmesini dileriz”
İyi Parti Bulancak İlçe Başkanı Nesim Çelik, “Bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan fındık, aynı zamanda ülkemize de en önemli döviz girdisi saylayan ihracat ürünüdür” dedi.

Ülkemizin fındık ihracatında söz sahibi bir ülke olduğuna değinen Başkan Çelik, “Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 110’dan fazla ülkeye fındık satışı yapmaktadır. Türkiye yaptığı iç fındık ihracatı ile dünya fındık ihracatının % 76’sını tek başına karşılamaktadır. Fındık ihracatından elde edilen gelir 2 milyar doların üzerindedir. Bu durumda fındık fiyatını fındık baronları belirlememelidir. Uluslararası firmalar fındık fiyatı belirlemeye değil fiyatı belli olan fındığı satın almaya gelmelidir. Bu konuda bizi yönetenlere büyük görevler düşmektedir. Sahip çıkılmasa kaybeden üreticimiz olacaktır” diye konuştu.

Başkan Çelik açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı; “Fındığımızı yabancıların elinde oyuncak etmeden yaklaşık maliyeti 20 TL’yi bulan yüzlerce ailenin geçim kaynağı olan fındığa en az 25 TL fiyat verilmesini arzu etmekteyiz. Bunun altında bir fiyat üreticilerimizin zorda kalmasına vesile olacaktır. Üreticimizi mağdur etmeye kimsenin hakkı yoktur. Üreticilerimiz Temmuz ayı içerisinde fındık fiyatının açıklanmasını istemektedirler. Fındık fiyatları artık ticaret borsalarında fiyat açıklaması yapılmayan ürünler arasında yer alıyor. Ticaret Borsaları üç yıldır serbest piyasa olduğu gerekçesiyle fındık fiyatlarında oluşan rakamları açıklamıyor. TMO ise yılda bir kez alım fiyatı açıklıyor. Fiyatlar serbest piyasada oluşuyor. Bu fiyatlar il il anlık değişiklikler gösteriyor. Bundan zararlı çıkanda tabiî ki üreticimiz oluyor. Bu düzensizlikleri ortadan kaldırıp TMO açıklayacaksa o, bakanlık açıklayacaksa bir an önce açıklanmalıdır. Üreticinin fındığını alan TMO bu sezon 24 TL’den piyasaya fındık satmıştır. TMO bu satışlardan kar etmiştir. Serbest piyasada fındık 26 TL’yi görmüştür. İstenilen 25 TL’lik fiyat çok değildir. Üreticimiz açıklanan fiyata göre kendisine göre en verimli planı yapma fırsatını kendisi bulmalıdır. İyi Parti olarak her zaman her konuda olduğu gibi vatandaşımızın yanında olacağımızın bilinmesini isteriz. Bu duygularla bütün üretici kardeşlerimizin bereketli, bol, sıkıntısız ve sağlıklı bir fındık sezonu geçirmesini dileriz”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.