Bir zamanlar çalışan fabrikalarımız vardı!

EKONOMİ 02.02.2017 - 17:52, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 6224+ kez okundu.
 

Bir zamanlar çalışan fabrikalarımız vardı!

1980'lerden sonra Bulancak'ta sanayi alanında önemli bir istihdam sağlayan ve ilçenin bölgede adını duyuran fabrikaları vardı.
Vardı diyoruz; geçmiş zaman kipi olarak. 1984'den sonra da Bulancak Belediye Başkanı seçilen Öner Eriş ve birkaç ileri gelenin çabaları ile Bulancak'ta bir Sanayi ve Ticaret fuarı yapılmıştı.O günün yerel gazete ve ulusal basında da çok büyük bir haber olarak yer almış ve epeyce bir ses getirmişti. Bu fuar birkaç yıl devam etti. Bulancaklı o günkü Sanayi ve Ticaret erbabının yaptığı ve sattığı ürünler bu fuar sayesinde ilçenin tanıtımını yaparken önemli bir miktarda da satış için anlaşmalar yapılıyordu. Mobilya sektöründe Bulancak bir marka olma yolunda hızla ilerliyor, Fatoğlu Un fabrikası sadece Karadeniz bölgesinin değil ülke genelinde adından bahsettiriyor, mermercilikte söz sahibi olurken  sanayi sitesinin kurulması ile birlikte çelik tel işletmesi, kerestecilik, mobilya dekorasyon ve el sanatları gibi yöresel ürünlerin adı ülke genelinde bilinir olmuştu.Fındık'ta ise fındık fiyatını belirlemek başta olmak üzere; Bulancak fındık kırma fabrikalarının sayıları ile ilçede iş alanı olarak çok kişiye ekmek kapısıydı. Gel zaman git zaman bu fabrikalar ve işyerleri ekonomik sıkıntılarda kapılarına kilit vurmak zorunda kaldı. Bu sıkıntıların aşılması için gerekli girişimler olsa da, kurumsal örgütlenmelerini yapamayan bu işletmeler geri dönmeyi sağlayamadılar.2000 yılından sonra Bulancak Belediye Başkanı seçilen Av. Kadir Aydın da ilçede ki bu sorunun çözümü için birkaç adım attı. Bulancak için çok önemli bir girişim olan OSB(Organize Sanayi Bölgesi) için Pazarsuyu mevkiinde 1000 dönüm arazi kamulaştırma ile OSB’ye alındı. Ancak aradan bir süre geçtikten sonra da bu alan 450 dönüme indi. Altyapı çalışmaları devam eden OSB'de 30-35 arası küçük ve orta boy işletmelerin yer alacağı ve buralarda da 2 bin ile 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanacağı ifade ediliyor.60 bin nüfus ile Karadeniz bölgesinin en büyük ilçelerinden olan Bulancak'ta işsiz insan sayısı 5-6 bin civarında olduğu ifade edilirken, kamu kurum kuruluşları ve özel sektörün hızla büyümesini sağlayacak teşvik paketlerinin ilçemizde de devam etmesi için gerekli çalışmaların yapılması zorunludur. OSB’nin yakın bir zamanda bitmeyeceği ve yetkili bazı kişilerin işi ağırdan aldığı ve Bulancak'ta bir sanayinin gelişmesinin ve fabrikaların işlemesinin istenmediğini kamuoyunda konuşulan bir konu olunduğu belirtiliyor.Ordu-Giresun havalimanın bölgeye getirdiği cazibe ile Bulancak'ta bundan payını almalıdır. Gerek Bulancaklı, gerekse başka il ve ilçelerden OSB’ye yatırım yapacak iş adamları ile daha sıkı bir şekilde ilçenin yatırımlara hazır olduğu belirtilmeli ve bu fırsat bir kez daha kaçırılmadan siyasiler ile yetkili makamlar işbirliği içinde Bulancak için tekrar çabalamalılardır.Geçmişte fabrikaların çalıştığı ve insanların iş bulabildiği bir ilçe olan Bulancak'ta sadece betonlaşmanın gelişmekte olduğunu artık herkes bildiğine göre; daha fazla beklemenin bir anlamı yok. 
1980'lerden sonra Bulancak'ta sanayi alanında önemli bir istihdam sağlayan ve ilçenin bölgede adını duyuran fabrikaları vardı.
Vardı diyoruz; geçmiş zaman kipi olarak. 1984'den sonra da Bulancak Belediye Başkanı seçilen Öner Eriş ve birkaç ileri gelenin çabaları ile Bulancak'ta bir Sanayi ve Ticaret fuarı yapılmıştı.
O günün yerel gazete ve ulusal basında da çok büyük bir haber olarak yer almış ve epeyce bir ses getirmişti. Bu fuar birkaç yıl devam etti. Bulancaklı o günkü Sanayi ve Ticaret erbabının yaptığı ve sattığı ürünler bu fuar sayesinde ilçenin tanıtımını yaparken önemli bir miktarda da satış için anlaşmalar yapılıyordu. Mobilya sektöründe Bulancak bir marka olma yolunda hızla ilerliyor, Fatoğlu Un fabrikası sadece Karadeniz bölgesinin değil ülke genelinde adından bahsettiriyor, mermercilikte söz sahibi olurken  sanayi sitesinin kurulması ile birlikte çelik tel işletmesi, kerestecilik, mobilya dekorasyon ve el sanatları gibi yöresel ürünlerin adı ülke genelinde bilinir olmuştu.
Fındık'ta ise fındık fiyatını belirlemek başta olmak üzere; Bulancak fındık kırma fabrikalarının sayıları ile ilçede iş alanı olarak çok kişiye ekmek kapısıydı. Gel zaman git zaman bu fabrikalar ve işyerleri ekonomik sıkıntılarda kapılarına kilit vurmak zorunda kaldı. Bu sıkıntıların aşılması için gerekli girişimler olsa da, kurumsal örgütlenmelerini yapamayan bu işletmeler geri dönmeyi sağlayamadılar.
2000 yılından sonra Bulancak Belediye Başkanı seçilen Av. Kadir Aydın da ilçede ki bu sorunun çözümü için birkaç adım attı. Bulancak için çok önemli bir girişim olan OSB(Organize Sanayi Bölgesi) için Pazarsuyu mevkiinde 1000 dönüm arazi kamulaştırma ile OSB’ye alındı. Ancak aradan bir süre geçtikten sonra da bu alan 450 dönüme indi. Altyapı çalışmaları devam eden OSB'de 30-35 arası küçük ve orta boy işletmelerin yer alacağı ve buralarda da 2 bin ile 2 bin 500 kişiye istihdam sağlanacağı ifade ediliyor.
60 bin nüfus ile Karadeniz bölgesinin en büyük ilçelerinden olan Bulancak'ta işsiz insan sayısı 5-6 bin civarında olduğu ifade edilirken, kamu kurum kuruluşları ve özel sektörün hızla büyümesini sağlayacak teşvik paketlerinin ilçemizde de devam etmesi için gerekli çalışmaların yapılması zorunludur. OSB’nin yakın bir zamanda bitmeyeceği ve yetkili bazı kişilerin işi ağırdan aldığı ve Bulancak'ta bir sanayinin gelişmesinin ve fabrikaların işlemesinin istenmediğini kamuoyunda konuşulan bir konu olunduğu belirtiliyor.
Ordu-Giresun havalimanın bölgeye getirdiği cazibe ile Bulancak'ta bundan payını almalıdır. Gerek Bulancaklı, gerekse başka il ve ilçelerden OSB’ye yatırım yapacak iş adamları ile daha sıkı bir şekilde ilçenin yatırımlara hazır olduğu belirtilmeli ve bu fırsat bir kez daha kaçırılmadan siyasiler ile yetkili makamlar işbirliği içinde Bulancak için tekrar çabalamalılardır.
Geçmişte fabrikaların çalıştığı ve insanların iş bulabildiği bir ilçe olan Bulancak'ta sadece betonlaşmanın gelişmekte olduğunu artık herkes bildiğine göre; daha fazla beklemenin bir anlamı yok. 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.