Çiftçiler dikkat! Etiketsiz tohum ve fideler tehlike saçıyor!

EKONOMİ 18.04.2024 - 10:58, Güncelleme: 18.04.2024 - 11:03 3618 kez okundu.
 

Çiftçiler dikkat! Etiketsiz tohum ve fideler tehlike saçıyor!

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından tohum, fide, fidan satışı pazaryeri kontrolleri yapılıyor
Ekim-dikim sezonunun başlaması ile birlikte yetkisiz ve kontrolsüz üretilen tohum, fide, fidan gibi üretim materyallerinin piyasaya sürülmesini engellemek, kaçak satışların önüne geçmek için Giresun ili genelinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri teknik elemanları tarafından üretim yerleri ve pazar yerlerinde denetimlerine devam ediyor. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada: “Çiftçilerimizin de bu konuda bilgi sahibi olmaları; üzerinde etiket, bitki pasaportu taşıyan tohum, fide ve fidanları, Bakanlıkça yetkilendirilmiş tohumluk bayilerinden ya da üretici belgesi olan üreticilerden almaları gerekmektedir. Açıkta, yetkisiz kişilerden, etiketsiz, sertifikasız ve pasaportsuz tohum-fide-fidan satın aldığında birçok sorunla karşılaşabilmekte; hastalık ve zararlılara rastlanabilmekte, bu durum fide-fidan kurumalarına, verim kaybına neden olmaktadır. Ayrıca bu hastalık ve zararlılar topraklarımıza bulaşarak, çözümü zor ve zaman alan sorunlara da yol açabilmektedir. Aşılı diye satıldığı halde bazı fidanların aşısının olmadığı, dikildiğinde tutmadığı ve belirtilenin dışında farklı tür ve çeşitte meyvelerin oluştuğu, kalitesiz ve verimi düşük ürün alındığı görülebilmektedir.  Çiftçilerimiz böyle sorunlarla karşılaştığında ellerinde etiket, pasaport gibi belgeler olmadığında hakkını aramakta zorluk çekmekte, maddi açıdan zarara uğramakta, emeği ve zamanı boşa gitmektedir.  Bu tür mağduriyetlerin yaşanmaması için tohum, fide, fidan gibi üretim materyallerinin etiketli, pasaportlu olarak yetkili tohumluk bayileri ya da yetkili üreticilerden alınması hususu çiftçilerimize önemle duyurulur” ifadesine yer verildi.  
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından tohum, fide, fidan satışı pazaryeri kontrolleri yapılıyor

Ekim-dikim sezonunun başlaması ile birlikte yetkisiz ve kontrolsüz üretilen tohum, fide, fidan gibi üretim materyallerinin piyasaya sürülmesini engellemek, kaçak satışların önüne geçmek için Giresun ili genelinde İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri teknik elemanları tarafından üretim yerleri ve pazar yerlerinde denetimlerine devam ediyor.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada: “Çiftçilerimizin de bu konuda bilgi sahibi olmaları; üzerinde etiket, bitki pasaportu taşıyan tohum, fide ve fidanları, Bakanlıkça yetkilendirilmiş tohumluk bayilerinden ya da üretici belgesi olan üreticilerden almaları gerekmektedir. Açıkta, yetkisiz kişilerden, etiketsiz, sertifikasız ve pasaportsuz tohum-fide- fidan satın aldığında birçok sorunla karşılaşabilmekte; hastalık ve zararlılara rastlanabilmekte, bu durum fide- fidan kurumalarına, verim kaybına neden olmaktadır. Ayrıca bu hastalık ve zararlılar topraklarımıza bulaşarak, çözümü zor ve zaman alan sorunlara da yol açabilmektedir. Aşılı diye satıldığı halde bazı fidanların aşısının olmadığı, dikildiğinde tutmadığı ve belirtilenin dışında farklı tür ve çeşitte meyvelerin oluştuğu, kalitesiz ve verimi düşük ürün alındığı görülebilmektedir.  Çiftçilerimiz böyle sorunlarla karşılaştığında ellerinde etiket, pasaport gibi belgeler olmadığında hakkını aramakta zorluk çekmekte, maddi açıdan zarara uğramakta, emeği ve zamanı boşa gitmektedir.  Bu tür mağduriyetlerin yaşanmaması için tohum, fide, fidan gibi üretim materyallerinin etiketli, pasaportlu olarak yetkili tohumluk bayileri ya da yetkili üreticilerden alınması hususu çiftçilerimize önemle duyurulur” ifadesine yer verildi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.